Afbeelding
Dagboeknotities

Keep calm

Algemeen 112 keer gelezen

We krijgen het gevoel dat we op de drempel van een nieuw tijdperk staan. Deze zomer gaat alles anders worden. Maar hoe anders? En wat gaat er gebeuren na deze zomer?

Iedereen kijkt met een andere blik naar dat nieuwe tijdperk. Optimistisch, pessimistisch of iets daar tussenin. Je karakter en de bronnen waar je je informatie vandaan haalt, bepalen je visie. Deze week volgde ik Hugo de Jonge op Twitter, want die zou toch wel zo’n beetje weten hoe we ervoor staan, was de gedachte.

Nu heeft De Jonge een lastige handicap: zijn schoenen. Kent u de schoenen van Rutte of Wilders? Vast niet. Maar die van De Jonge ziet u al voor zich, terwijl u deze woorden leest. Het type schoenen dat hij draagt, wekt de schijn van ijdeltuiterij. Dat zegt nog niks. Hugo hoéft daarom nog geen ijdeltuit te zijn. Bovendien kan een ijdeltuit – in theorie, dus wellicht ook in de praktijk – goed functioneren in zijn/haar werk.

Toch lees je de berichten van een – mogelijke – ijdeltuit anders. Hugo sluit dezer dagen zijn tweets af met de slogan ‘#Keep Calm #PlanDePrik’. Was er geen communicatiemedewerker beschikbaar die iets pakkends kon verzinnen in één taal? Bovendien is het een merkwaardige oproep. Want kalm blijven tijdens het plannen van de prik, dat was een onmogelijke opgaaf. Zowel voor de bellers als voor degenen die de bellers te woord moesten staan.

Kijk alleen maar eens naar de getallen waar Hugo zijn volgers mee bombardeert. Bijvoorbeeld die van 23 juni: 5,3 miljoen telefoontjes, door 220.000 bellers, 78.000 afspraken gemaakt. Worden alle vergeefse pogingen om contact te maken ook meegeteld? Nee toch? Wat deden die bellers dan om samen meer dan 5 miljoen telefoontjes te kunnen plegen? Voor de gezelligheid nog een paar keer bellen op dezelfde dag? En hoe verliepen die gesprekken als het resultaat slechts 78.000 afspraken was? Waar is Hugo nou precies trots op?

Er zal ergens een logische verklaring zijn. Maar die vond ik niet. Wel de jolige mededeling: ‘Jullie hebben écht zin in de zomer…’. En het bericht dat Nederland steeds groener wordt. Toch zijn er ook volgens de optimistische minister wel zorgen voor het najaar. De ongevaccineerden, de oprukkende nieuwe variant. Maar ‘voor nu’ geeft het rust, aldus De Jonge.

Rust? Echt waar? Gaat de complete (demissionaire) regering weer de hele zomer rustig achterover leunen, net als vorig jaar? Is daar niets van geleerd? Wordt er niet keihard gewerkt aan een plan? En ook aan een plan B en C? In Israël, een land met een hoge vaccinatiegraad, gaan de mondkapjes weer op. Horeca en winkels in Portugal gaan eerder sluiten. Delen van Sydney gaan in lockdown. Nederland gooit de boel open en gaat op reis. Een verantwoorde beslissing? We zullen het zien in september.

Er is één geruststelling. Complotdenkers die geloven dat er een internationaal elitair plan is om ons onder de duim te krijgen, ja tot slavernij te brengen, moeten nu wel zien dat dit onmogelijk. Dat gaat niemand voor elkaar krijgen met deze rommelige, ongecoördineerde aanpak.

Uit de krant

Uit de krant