Afbeelding
Dagboeknotities

Verdwijnende zee

Algemeen 263 keer gelezen

Hoe moet dat nou straks met ons nieuw Voorne aan Zee? Wat al jaren dreigt, komt nu angstig dichtbij: binnenkort ligt Voorne niet meer aan zee.

Het leek zo’n mooie naam: Voorne aan Zee. Het roept beelden op van zonovergoten, goudgele stranden, sudderende zonnebaders, snelle surfers, zeilbootjes en spelende kinderen in de branding. Alles bij elkaar onweerstaanbaar voor toeristen, zo was de gedachte.

En dan liefst meer toeristen dan we nu al hebben op campings en huisjesparken. In een maatschappij waar alles moet groeien en niets ooit genoeg is, willen onze bestuurders nog veel meer mensen naar onze regio lokken. Goed voor de economie. En wat goed voor de economie is, kan nooit verkeerd zijn.

Maar waar moeten al die mensen blijven als alle campings al stampvol zitten? In hotels natuurlijk! Daarmee boor je meteen een nieuwe doelgroep aan, die wat beter in de slappe was zit. Voor deze doelgroep was tot nu toe slechts beperkte accommodatie beschikbaar, dus komen er de laatste tijd overal plannen op tafel voor de bouw van nieuwe hotels: in Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne.

Wat vinden de inwoners ervan? Degenen die positieve verwachtingen hebben van een groeiende economie zijn blij. Degenen die houden van rust en bang zijn voor lelijke nieuwbouw, parkeerdruk of laad- en loszones in hun buurt, meer lawaai, meer afval op straat, die zien deze plannen met zorg tegemoet.

Ondertussen is er iets aan de hand dat haaks op alle plannenmakerij staat. Al jaren is bekend dat de kust van Voorne zal veranderen. De afdamming van het Haringvliet en de bouw van de Maasvlakte hebben effect op de stromingen. Waar eens kinderen in de bruisende branding speelden, spoelen nu nog slechts wat kabbelende golfjes richting strand. Waar je vroeger het begin van de eindeloze Noordzee zag, zie je nu zandbanken in het water liggen.

Westvoorne is geen kustplaats meer. Het eens zo brede strand van Oostvoorne is een vlakte vol begroeiing geworden. Rockanje is geen badplaats aan zee meer, maar een dorpje aan een verzandende riviermonding. Deskundigen zeggen dat die verzanding alleen maar toe zal nemen. Binnenkort ligt het dorp aan een baai. Nog enkele decennia en ook de laatste kabbelende golfjes zullen verdwenen zijn, want dan is die baai dichtgeslibd.

De vraag is of dat erg is. Het strand van Oostvoorne is al een nieuw natuurgebied geworden. Hoe zal dat nieuwe, aangeslibde land bij Rockanje eruit gaan zien? Wordt het een drabbige, stinkende poel vol akelige insecten? Of een interessant waddengebied, met schorren en slikken, een walhalla voor broedvogels en dus voor een bepaald type natuurliefhebbers? Of toch iets anders?

Hoe dan ook, badgasten zullen hier niets meer te zoeken hebben. In het slechtste geval wordt het een onaantrekkelijk gebied, waar toeristen noch inwoners genoegen aan beleven. In het beste geval krijgen we hier nieuwe natuur. Hoeveel nieuwe hotelkamers zijn er eigenlijk nodig in dat nieuwe landschap?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant