Afbeelding
Column

Meer energie in klimaataanpassing

Algemeen 204 keer gelezen

De hevige regenbuien en overstromingen in het zuidelijke stroomgebied van de Maas, met veel slachtoffers en schade tot gevolg, laten zien dat klimaatverandering menens is. De doorgaande opwarming van de aarde met twee graden in de afgelopen eeuw maakt het absoluut noodzakelijk die ontwikkeling om te buigen. Wie de klimaatverandering ontkent of denkt dat de natuur zich vanzelf wel aanpast, is ziende blind of volstrekt onverantwoordelijk.

Ik maak mij grote zorgen over het gemak waarmee een deel van Nederland over dit vraagstuk denkt. En over het gebrek aan consensus voor de noodzakelijke ingrepen in onze economie en energiesystemen. Het Klimaatakkoord van Parijs is mede ondertekend door Nederland. De rechter heeft de Nederlandse staat en een groot bedrijf als Shell al tot de orde geroepen. Toch lopen de toonaangevende politici niet voorop als het om maatregelen gaat die nodig zijn om die ombuiging te realiseren. Uit angst voor de kiezer? Ik schrik van de reactie van de Telegraaf op het ambitieuze maar onafwendbare maatregelenpakket dat de Europese Commissie afgelopen week heeft aangenomen. Terwijl Zuid-Limburg overstroomde, begon de Telegraaf – hoe ironisch – die plannen af te kraken en de burger voor te houden dat hij de rekening ervan zou moeten gaan betalen. Alsof de klimaatverandering nu geen extra kosten vergt en bij ongewijzigd beleid de maatschappelijke kosten niet enorm zullen oplopen. Eerst de burgers bang maken en vervolgens constateren dat er geen draagvlak is voor aanpassingen. Niet mijn manier. Het is daarom te hopen dat er politici opstaan die wel in staat zijn om onze burgers en ondernemers te overtuigen van de noodzaak van verandering.

Aanpassingen van onze energiesystemen kosten bedrijven en particulieren veel geld. Maar die investeringen kunnen over meerdere jaren gespreid worden en zijn minder problematisch als door klimaatsceptici wordt voorgesteld. Ze zijn pas aan de orde als er een vervanging nodig is, zoals dat altijd is gegaan. Als uw CV-ketel op is, investeert u toch ook in een nieuwe? Als u nu al weet dat u beter in een gasloze ketel kunt investeren, dan is dat toch geen beslissing die u op hogere kosten jaagt? Het beter isoleren van uw woning, het investeren in zonnecollectoren of in warmte-koudepompen bespaart u op den duur bovendien veel kosten op uw energierekening. Zo denken ondernemers ook. De overheid moet daarom duidelijke doelen stellen. Met subsidieregelingen kan de overheid die overschakeling versnellen en mensen met te weinig draagkracht ondersteunen. Daar hebben we als samenleving uiteindelijk allemaal profijt van. Vraagt u het maar aan onze Limburgse landgenoten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant