De nieuwe voorzitter van het Vrijheidsbos Ben van Stijn (links) en scheidend voorzitter Rein Groen (rechts)
De nieuwe voorzitter van het Vrijheidsbos Ben van Stijn (links) en scheidend voorzitter Rein Groen (rechts)

Ben van Stijn volgt Rein Groen op als voorzitter van het Vrijheidsbos

Algemeen 582 keer gelezen

Brielle – Na 21 jaar zit het erop voor Rein Groen. Verleden week droeg hij het voorzitterschap van het Vrijheidsbos over aan Ben van Stijn. Nu is hij van plan met volle teugen te gaan genieten van zijn nieuw verworven vrijheid en kan hij eindelijk het boekje afmaken dat hij aan het schrijven is over zijn jeugdjaren.

Met tevredenheid en blijdschap kijkt Rein terug op zijn lange, mooie periode als voorzitter. Er is de laatste jaren veel gebeurd om het bos een blijvende plek te laten zijn in Brielle. Met de komst van bestuursleden Margriet Bezemer, Dirk Wolthaus en Jan Hartlief werd er een nieuwe impuls gegeven aan het bos. Een hoogtepunt vond hij het behalen van de prijs van Provinciale Staten. Er konden toen onder andere speeltoestellen worden aangeschaft, waarmee het bos nog kindvriendelijker is geworden. Heel gelukkig is hij ook met de recente verjonging van het bestuur. Aan het bestuur konden twee nieuwe bestuursleden toegevoegd worden: John Jansen als secretaris en Jan Poel als bestuurslid groen. ‘Daarmee is de gemiddelde leeftijd van het bestuur zeker met tien jaar naar beneden gegaan’, zegt hij met een knipoog.

Met het bos gaat het goed. De eerste geplante bomen zijn nu bijna volwassen en het bos is aan het uitgroeien tot een echt bos, met open plekken en bankjes waar je tot bezinning kan komen, waar wordt gemijmerd en herinnerd, maar waar ook plezier wordt gemaakt!

Oproep aan alle  bomenbezitters in het Vrijheidsbos
Voor één speciaal onderwerp wil Rein Groen bij zijn afscheid graag nog aandacht vragen. Hij zou willen dat het verhaal wordt verteld dat zit achter elk van de inmiddels 550 geplante bomen en de enkele monumenten. Hij doet daarom een oproep aan ieder die een boom of monument heeft in het bos om zijn of haar verhaal te vertellen. Waarom heeft u een boom geplant? Wat is uw geschiedenis? Voor al deze verhalen is een speciale website opgericht: www.vrijheidsbosbrielle.nl. Het is nu al interessant en ontroerend om deze website te bekijken met de geschiedenissen van de bomen die er al staan. Rein wil echter graag dat hier de verhalen van álle bomen verteld worden. Als u aan zijn oproep gehoor wilt geven, kunt u dat aangeven via een mail aan secretariaat@vrijheidsbosbrielle.nl. U kunt uw eigen pagina vullen met een drietal foto’s, teksten en filmpjes.

Nieuwe voorzitter: Ben van Stijn
Net als Rein Groen, is Ben van Stijn een bekende naam in Brielle. Ook hij werkt in de welzijnssector, in tegenstelling tot Rein niet met ouderen, maar met jongeren. Daarnaast kennen veel Briellenaren hem van zijn fractievoorzitterschap van de PvdA in de Brielse raad. Minder bekend is, dat Ben ook groene vingers heeft. Hij volgde een opleiding aan de land- en tuinbouwschool en was jarenlang lid van de NJN, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie waar hij onder andere met veel animo libellen telde en vogels spotte. Daarna volgde hij een tweejarige aanvullende opleiding bij Natuurmonumenten. Het werken in de natuur vond hij heerlijk. Een ongeluk met een tractor maakte dat hij daar helaas niet mee door kon gaan. Gelukkig bleek er voor hem ook een toekomst te liggen in het jongerenwerk. Hij ging aan de slag in het toenmalige medische kindercentrum in Westvoorne. Met een glimlach vertelt hij dat het feit dat hij een man was, een pre was bij zijn sollicitatie. Er werkten in het centrum toentertijd veel vrouwen en de directeur vond het belangrijk dat de jongens en meisjes van 5 tot 14 jaar die daar verbleven, niet alleen het voorbeeld van vrouwen kregen, maar ook van mannen.

Of hij al nieuwe plannen heeft voor het Vrijheidsbos? Ben: ‘Nee die zijn er nog niet. Ik ben nog maar een week voorzitter en wil het plannen maken samen met de andere leden van het bestuur doen.’

Rein Groen blijft zich verbonden voelen met het bos
Oud-voorzitter Rein Groen blijft zich verbonden voelen met het bos. Hij is van plan gewoon nog twee tot driemaal per week zijn wandeling te blijven maken naar het vrijheidsbos, precies zoals hij tot nu altijd deed. Onder het wandelen naar de uitgang van het bos, wijst hij naar een boom: ‘Daar, die vierde boom van achter, daar staat de boom ter nagedachtenis aan mijn moeder.’ Op de parkeerplaats aangekomen, wordt er een grote stapel papieren administratie overhandigd aan de nieuwe voorzitter Ben van Stijn. Daarmee is de overdracht van het voorzitterschap een voldongen feit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant