Afbeelding
Dagboeknotities

Overstroom ik?

Algemeen 236 keer gelezen

We beginnen ze al bijna weer te vergeten, die overstroomde Limburgers. Even waren ze het nieuws van de dag. We zagen ze met zandzakken in de weer, ploeterend door modderstromen, klauterend over puinhopen. Beelden die we normaal gesproken alleen uit Verweggistan kennen en nu was dat soort ellende ineens in ons eigen land aan de hand. Hoe kon dat nou?

We waren verbijsterd en leefden mee. Maar het leven gaat verder. Nadat de modderstroom door het Haringvliet verdwenen was, gingen we hier in het westen over tot de orde van de dag. Het idee dat we zelf zoiets zouden kunnen meemaken leek absurd. Hier hebben we immers geen heuvelig landschap en wél brede rivieren. Bovendien krijgen we regelmatig berichten van het Waterschap dat alles prima geregeld is. Geen zorgen dus.

Tot ik een paar Limburgers hoorde vertellen dat ze dit ook nooit verwacht hadden. En er waren Zeeuwen die herinneringen ophaalden aan 1953. Nee, dat hadden ze nooit kunnen bedenken toen. Waarschuwingen? Die kwamen niet of te laat. Men kon het zich allemaal niet voorstellen omdat het nog nooit gebeurd was.

En daar zit precies de denkfout. Het is wel degelijk eerder gebeurd. Het westen van Nederland werd in vroeger eeuwen herhaaldelijk overspoeld door zee- of rivierwater. Maar dat is lang geleden en als je iets niet zelf meegemaakt hebt, lijkt het onmogelijk. In het algemeen is het echter zo dat wat in het verleden kon gebeuren, ook in de toekomst kan plaatsvinden.

Hoe moeten we deze kwestie in tijden van klimaatveranderingen dan bekijken? Eigenlijk wilde ik er wel iets meer over weten. Ik besloot de vraag zo simpel mogelijk te houden. En aan wie moest ik mijn vraag stellen? Aan het Waterschap? Aan de Klimaatburgemeester? Aan de gewone burgemeester? Aan de koning wellicht? Die deed vroeger immers iets met watermanagement. Bovendien vaart hij regelmatig rond in een speedboot, dus hij heeft nog steeds wel wat met water.

Het was een aantrekkelijk idee. Wat voor antwoorden zou ik krijgen? Interessant om ze dan eens allemaal naast elkaar te leggen. Toch liet ik dit idee nog even rusten en begon waar tegenwoordig iedereen begint: op het internet. Ik tikte mijn eenvoudige, doch dringende vraag in: ‘Overstroom ik?’

En wat dacht u? Meteen antwoord! Probeer het zelf maar. Dan komt u terecht op de website overstroomik.nl. Met daarop de vraag waar het allemaal om draait: Hoe hoog komt het water bij jou? Je kunt er je postcode invullen en dan krijg je antwoord. Nou, ik kan u wel vertellen: ik schrok me rot. Twee meter! Met daarnaast nog wat aanvullende info, te weten: geen water, geen toilet, geen elektriciteit, geen internet, geen gas. En dat terwijl ik hoogstens durfde te denken aan natte voeten en een ondergelopen kelder. Wat nu? Gelukkig had de websitemaker (Rijkswaterstaat) zelf de volgende vraag bedacht: ‘Hoe ga je hiermee om? Bereid je voor in vier stappen.’

Ook nieuwsgierig geworden?  Mooie klus voor een (regenachtige?) zondagmiddag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant