Afbeelding
Dagboeknotities

Afscheid Westvoorne

Algemeen 273 keer gelezen

Nog een goed jaar en dan zijn we met elkaar inwoners van Voorne aan Zee. Voor het zover is zal hier en daar de oude ‘eigen’ identiteit nog even opflakkeren. Brielle gaat zich in het jubileumjaar 2022 vol vuur op de kaart zetten. Niet als toekomstig deel van de nieuwe gemeente, maar als een oud vestingstadje, vol historie en tradities. Dit jaar al doet Hellevoetsluis ook zoiets. In oktober viert de haven haar vierhonderdjarig bestaan. Voor die tijd wordt als de wiedeweerga nog even de vuurtoren opgepimpt.

Maar wat moet Westvoorne doen? Eigenlijk is het de enige gemeente waarvan echt afscheid genomen gaat worden. Natuurlijk blijven de oude begrippen Oostvoorne, Rockanje en Tinte bestaan. Net zoals Brielle, Zwartewaal, Vierpolders, Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn. Maar niemand zal na 2023 nog zeggen dat hij in Westvoorne woont of zich een Westvoornaar voelt. Of toch wel? Voelen degenen die de afgelopen decennia daar geboren en getogen zijn zich wél zo?

Iedere plaats heeft zijn eigen identiteit. Had Westvoorne die ook? De gemeente is ontstaan in 1980, door het samengaan van Oostvoorne, Rockanje en Tinte. Een grote misser was de keuze van de naam: Westvoorne, met het dorp Oostvoorne binnen de grenzen en dit dorp ligt dan om de verwarring groter te maken niet in het oosten, maar in het noorden van de gemeente. Leg dat maar eens snel even uit, zonder ingewikkelde colleges aardrijkskunde en geschiedenis.

Maar goed. Is er toch in de afgelopen veertig jaar iets ontstaan wat je typisch Westvoorns zou kunnen noemen? Wat was er al die tijd Westvoorns waarvan we afscheid moeten nemen? Was er een koek, een drankje, een lied, een folkloristisch feest, een klederdracht of dialect? Ik heb het niet kunnen ontdekken.

Wat er wél was: een vlag. Nu even een gewetensvraag. De burgemeester van Brielle stelde onlangs dat ieder schoolkind daar het verhaal kan navertellen van de timmermanszoon die de sluis openhakte om terugkeer van de Spanjaarden te voorkomen. (Ik vrees dat hij daarmee de historische kennis van de schooljeugd schromelijk overschat. Zou leuk zijn om de proef op de som te nemen. Maar dit terzijde.)

Terug naar de vraag over Westvoorne. Zou ieder schoolkind, of iedere volwassen inwoner de gemeentevlag kunnen tekenen? Ziet u die, al wapperend, voor u? Welke kleuren zitten erin verwerkt? Lastig hè? Geef maar toe: u weet het niet. En dit is nou net een van de weinige symbolen die er waren om verbondenheid en eenheid uit te stralen.

Er was er nog een: het gemeentewapen. Opdracht: maak hier uit je hoofd een schets van. Niet alle details hoeven exact te kloppen. Hint: het is een samenraapsel van eerdere wapens. Iets respectvoller geformuleerd: een soort tweeluik. Nou, doe je best, samen met klas- of huisgenoten. Check via internet het resultaat.

Dat voert automatisch onze gedachten naar de toekomst. Wat voor vlag moet Voorne aan Zee krijgen? En hoe moet het nieuwe gemeentewapen eruit zien? Hopelijk dit keer geen combinatie van historische elementen, want dan wordt het een ratjetoe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant