Afbeelding

40 jaar Buurtbus Voorne

Algemeen 253 keer gelezen

Sinds 1982 rijdt Buurtbus Voorne van maandag tot en met vrijdag de officiële lijndienst 192 door de gemeente Brielle om mensen, die afhankelijk zijn van openbaar vervoer, van dienst te kunnen zijn.

Dat betekent dus dat het komende jaar deze voorziening al weer 40 jaar een vertrouwd gezicht in het straatbeeld is.

Dat zou een heugelijk feit moeten zijn, maar de Vereniging Buurtbus Voorne kijkt daarbij toch wel enigszins met gemengde gevoelens richting het jaar 2022. De chauffeurs van deze vereniging zijn allen vrijwilligers, die het belangrijk vinden deze voorziening in stand te houden. Die het leuk vinden om achter het stuur te kruipen en om iets te kunnen betekenen voor hen die van deze voorziening gebruik maken.

Maar daar is helaas de afgelopen anderhalf jaar een ‘pijnpunt’ gegroeid. Sinds Covid19 de samenleving in haar greep heeft gekregen, heeft ook Buurtbus Voorne gemerkt dat het aantal passagiers, dat in het verleden regelmatig gebruik maakte van de buurtbus, is afgenomen. Voorheen had Buurtbus Voorne ook ‘vaste klanten’, zodat een praatje onderweg snel gemaakt werd. Helaas komt het tegenwoordig met enige regelmaat voor dat chauffeurs tijdens hun twee-uurs dienst zonder passagiers hebben gereden. Er wordt dan wel eens getwijfeld aan het nut van die tijdsinvulling. Hopelijk zal de motivatie als gevolg daarvan niet afnemen.

Buurtbus Voorne hoopt dan ook dat weer meer inwoners van de gemeente Brielle het nut van de aanwezigheid van een buurtbus in daden gaan omzetten, zodat het voortbestaan van Buurtbus Voorne realistisch blijft. Maar als het aantal chauffeurs verder gaat afnemen, komt het voortbestaan van de buurtbus onder druk te staan. Dat zou heel jammer zijn. Bij afname van het aantal chauffeurs zullen er regelmatig twee diensten van twee uur in een week door de overblijvende chauffeurs gereden moeten worden. Die tijdsinvestering is niet voor iedere chauffeur haalbaar. Daarom blijft Buurtbus Voorne altijd zoeken naar nieuwe, aspirant chauffeurs.

Dus als u het leuk vindt om u aan te sluiten bij deze club, nog niet de leeftijd van 72 jaar hebt bereikt en bereid bent om gemiddeld vier keer per maand twee aaneensluitende uren achter het stuur van de buurtbus te kruipen, schroom dan niet om contact op te nemen met dienstleider Martin Verheij (dienstleider@buurtbusvoorne.nl). Hij zal dan in een persoonlijk gesprek de nodige informatie geven en al uw vragen beantwoorden. Ook op de website www.buurtbusvoorne.nl kunt u ongetwijfeld een eerste indruk krijgen.

Ook goed om te weten: vrouwen zijn net zo welkom als mannen en de gemeente Brielle hoeft niet uw woongemeente te zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant