Misschien wel het belangrijkste pand in wijde omgeving
Misschien wel het belangrijkste pand in wijde omgeving archief Jan Bazen

Foto uit de oude doos

Algemeen 621 keer gelezen

Bij de herstart van deze rubriek, kwamen er nog niet zo veel reacties binnen. Toch is er genoeg te vertellen over de foto van de Brielse veerpont. Want dat het om de veerpont ging, is zo duidelijk als wat.

De meningen zijn verdeeld over het jaartal waarop de foto genomen werd. De één houdt het op ongeveer 1952, de ander denkt dat de foto jaren werd gekiekt. 

De veerboot werd voortgetrokken door een kabel, waarbij het tandwiel het zware werk moest verzetten. Ook werd duidelijk dat de aanlegplek van de veerboot in de loop van de tijd verplaatst is.

Bij de Veerweg stond het café van van Oers ‘Land en Zeezicht’. Als je daar als bezoeker binnen kwam, was het eerste dat je zag een bijzondere slogan, die Briellenaren zich nu nog herinneren; ‘ Wat een boffie, verse koffie met sprits’.

Vlakbij het café van de familie van Oers stond een hardstenen bank. Deze was daar geplaatst ter nagedachtenis aan notaris Leendert Pieter van den Blink. Hij was was een bevlogen voorvechter van de Brielse veerponten. 

Aren van der Vlucht had bij het veer zijn ijskar. ‘Misschien zijn er Brielse kinderen die wel vijftig keer bij hem een ijsje hebben gekocht. En ik misschien wel honderd keer’. In 1956 werd de Julianabrug op het einde van de Voorstraat, opgeknapt en gemoderniseerd. Vanaf dat moment bestond de brug uit nog maar één klep. Ook daar had Aren een vast plekkie met zijn ijskar.

Pratend over het veer, komen er nog namen boven drijven van mannen die er gewerkt hebben. Genoemd worden Piet Kruyt, Janus Kwekel, Jan van Noord en Herman Looy. Die laatste had een bijnaam. Hij ging door het leven als de sterrenkijker. En waarom? Hij had een bril met glazen erin, die meer leken op jampotjes.

Vergeet niet dat de veerpont de verbinding vormde met Rozenburg om van daaruit naar Maassluis over te varen. Dat was de toegang tot de rest van Zuid Holland, waaronder Den Haag. En ook niet onbelangrijk was de treinverbinding  vanaf Maassluis met de rest van Nederland. De firma Vermaat verzorgde de busdienst vanuit Den Briel naar de veerpont met belangrijke haltes aan het Maarland en de Voorstraat, en kwam tenslotte uit in Maassluis.

Zo maar een anekdote; ‘Ik stond in 1963 ergens op het dikke ijs, toen de veerpont zich in gang zette. De scheuren die dat in het ijs veroorzaakte, isoleerde mij, samen met nog andere schaatsers. Met het nodige kunst- en vliegwerk, werden we een paar minuten later aan boord gehesen van de veerpont. Dat had allemaal heel anders kunnen aflopen’.

In 1970 werd de Brielse brug geopend. Al weer meer dan 50 jaar raast het verkeer over de brug langs Den Briel. Men heeft nooit kunnen vermoeden wat voor een belangrijke Nederlandse verkeersader zijn weg vond over die Brielse brug.  Dit artikel zou niet geschreven kunnen zijn als Rens van Adrighem, Jan Bazen en Jan van Pelt, niet hadden willen putten uit hun geheugen over Den Briel en haar veerpont!

Deze keer een foto, die niet genomen is in de binnenstad van Den Briel. Toch gaat het om een oud pandje waar je voor ‘gewichtige zaken’ terecht kon. De foto werd zo’n 60 jaar geleden genomen. Stuur je reacties naar fotooudedoos@gmail.com, bel naar 06 137 53 139 of plaats een berichtje op de facebookpagina van de krant.

De al oude Kaatsbaan met zijn karakteristieke pandjes
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant