Waar werd deze foto genomen, wanneer en welke herinneringen kleven aan dit kiekje?
Waar werd deze foto genomen, wanneer en welke herinneringen kleven aan dit kiekje? archief Nel Blok

Foto uit de oude doos

Algemeen 814 keer gelezen

Twee weken geleden werd hier de foto van een veerpont afgedrukt. Wim Geilvoet uit Hellevoetsluis belde nog over dit plaatje om te vertellen dat het volgens hem niet om het Brielse veer ging. Het zou de veerpont van Nieuwersluis zijn. Wim weet dat zeker, omdat op de foto de vrachtwagen van Rien Blok staat en hij de pont van Nieuwersluis herkende.

De foto van vorige week bracht een stroom van reacties te weeg. Mevrouw van der Velde vertelde dat ze in 1962 trouwde in het gemeentehuis van Zwartewaal. Dat pand stond op de foto! Fred Hoftijzer schrijft, dat de typische klok er nog steeds hangt. Vroeger (tot in de jaren ’80) was naast de ingang ook een knop waarmee burgers het bekende luchtalarm konden activeren… tot veel genoegen van de verveelde jeugd.

Jenneke Meyburg en Leen van Geest zagen gelijk dat het om het gemeentehuis van Zwartewaal ging. Frans Alten vindt de raadplaat in het Briels Nieuwsland niet zo moeilijk. Tot 1980 was Zwartewaal, zo schreef Frans, een zelfstandige gemeente met een eigen raadhuis, burgemeester, gemeenteraad en secretarie, gevestigd aan het Zuideinde zoals op de foto is te zien. In dit raadhuis werden veelvuldig politieke conflicten uitgevochten. Berucht waren de aanvaringen tussen gemeenteraadslid Hobbel en wethouder Brobbel (of omgekeerd). Die aanvaringen liepen soms zo hoog op, dat het landelijk nieuws werd. Of anders gezegd: het duo ‘Hobbel en Brobbel’ was een begrip, op het eiland en ver daarbuiten.

De heer van der Vlugt is een echte kenner van het Zwartewaalse pand. Hij schrijft dat in 1965 het verre van luxe was. Op de begane grond, naast een vrij brede gang, was achter de voorgevel een opslagruimte met daarin een dievencel uit de tijd van Dik Trom. Daarachter de raadzaal, schaars verlicht met een tafel met groen kleed en stoelen. Op de vloer kokosmatten en er was een deur naar een onderaards gewelf dat diende als opslag voor brandstof. De raadzaal werd ook gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen. Toen de heer van der Vlugt als ambtenaar van de burgerlijke stand in Zwartewaal voor de eerste keer een huwelijk ging voltrekken, was hij zeer verbaasd. De gemeente-bode (mevrouw Kweekel) toog naar het nabij gelegen café De Zon om stoelen  te halen voor het bij het huwelijk aanwezige publiek. Onder de trap bevond zich een toilet. In de loop van de tijd had de heer van der Vlugt een document gevonden, dat dit toilet pas in 1947 was geplaatst. Een keuken o.i.d. ontbrak. Koffie en eventuele andere dranken kwamen op afroep uit het eerder genoemde café De Zon van mevrouw Looij.  Op de eerste verdieping was de secretarie gevestigd, een werkruimte met drie bureaus, een typetafeltje en een brandkast. Er was geen loket. Achter deze ruimte  bevond zich een soort rommelzolder met rekken gevuld met archiefstukken, maar ook een verzameling met ingebonden Staatscouranten.

Ook werden nog de nodige berichtjes op facebook geplaatst. Allen dank voor wat jullie schreven en vertelden. Wij weten haast wel zeker dat de foto van deze week de nodige herinneringen zal oproepen. Dit treintje was immers jarenlang het belangrijkste openbaar vervoer van Voorne Putten. Weet je misschien waar deze foto genomen is en wanneer? Waaraan denk je als je deze foto ziet? We zijn weer reuze benieuwd naar jullie reacties. Schrijf een e-mail naar fotooudedoos@gmail.com, zet een berichtje op de facebookpagina van de krant of bel naar 06 137 53 139

Het gemeentehuis van Zwartewaal, zoals het er in 1961 bij stond
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant