Afbeelding
Column

Stedenband

Algemeen 219 keer gelezen

Afgelopen weekend was een delegatie van het Brielse college op bezoek bij zusterstad Havlíckuv Brod. We waren uitgenodigd ter gelegenheid van de 200e geboortedag van de 19e eeuwse vrijheidsstrijder Karel Havlícek Borovský naar wie de stad sinds 1950 is vernoemd.

We misten daardoor Monumentendag in Brielle, maar maakten wel Monumentendag mee in Tsjechië. Monumentendagen vinden in heel Europa plaats om aandacht te besteden aan het diverse, indrukwekkende erfgoed in de Europese landen en historische steden. Een prachtig initiatief.
De stedenband tussen Brielle en Havlíckuv Brod is de oudste stedenband tussen een Nederlandse en Tsjechische stad en bestaat al sinds 1985. Een feit waar we best trots op mogen zijn, want het was niet niks om in de Koude Oorlog die samenwerking te starten. Toch is dat gelukt en na 36 jaar is de band tussen beide steden nog steeds hecht en levendig.

Jaarlijks zijn er uitwisselingen van scholieren, kunstenaars, muzikanten en gaan er inwoners en verenigingen bij elkaar op bezoek. Het was goed om te constateren dat door corona de uitwisselingsactiviteiten wel zijn uitgesteld, maar de behoefte om het weer op te pakken onverminderd groot is.

In die 36 jaar is er veel veranderd. Tsjechië is na de Fluwelen Revolutie in 1989 sinds 2004 lid van de Europese Unie. Nog niet van de munteenheid. Het vrije verkeer en de verruimde communicatiemiddelen maken de contacten inmiddels veel eenvoudiger. De verschillen in levensstandaard en sociale omstandigheden zijn nagenoeg verdwenen. Tsjechië is een hoogontwikkeld land geworden, op immaterieel vlak misschien nog wel verder dan Nederland, zoals in de aandacht voor literaire, muzikale en culturele vorming.

Het belang van een stedenband is onverminderd groot. Het is zelfs bij de afgenomen verschillen van belang om kennis te nemen van de verschillende gezichtspunten, waarmee men in dat land met de opgaven van deze tijd omgaat, zoals klimaatverandering, maatschappelijke polarisatie en gemeenschapsvoorzieningen. In een relatief jonge democratie als Tsjechië wordt op een andere manier invulling gegeven aan de Europese waardengemeenschap dan ons land, hoewel er veel overeenkomsten zijn.

Volgend jaar vieren we in Brielle het uitgestelde jubileum van 35 jaar stedenband. Een goed moment om dan tevens de basis te leggen voor de voortzetting ervan in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant