Dit gebouw stond niet in de binnenstad van Den Briel
Dit gebouw stond niet in de binnenstad van Den Briel archief Jan Bazen

Foto uit de oude doos

Algemeen 1.056 keer gelezen

Vorige week stond in deze rubriek de foto van het gemeentehuis van Zwartewaal, zoals dat tot 1980 dienst deed. De reacties van lezers daarop heb je kunnen lezen. Per abuis werd dezelfde foto twee dagen lang opnieuw gepubliceerd op de site van de krant en de afgelopen week op facebook. Gevolg was, dat er op de facebookpagina van de krant negen nieuwe leuke reacties op die foto werden geplaatst en een persoonlijke reactie nog binnen kwam van Lenie de Snaijer. 

Lenie schrijft onder andere: ‘het pand werd in de volksmond in Zwartewaal secretarie genoemd.  Ik ben daar als laatste getrouwd met mijn man (Kees van der Linden) op 23 september 1973 door burgemeester Bosch. Ook aanwezig was v.d. Vlugt die aldaar werkte. De trouwzaal was rechts achterin met een hele scheve vloer. Lenie Midde trouwde volgens mij als eerste in de Gaffelaar. Tegenwoordig is de secretarie weer een woonhuis.’

De foto van afgelopen week laat heel wat anders zien. Iedereen herkende er vast het RTM-treintje in, dat Voorne Putten onveilig maakte. Dat ‘onveilig’ is letterlijk bedoeld. Niet voor niks stond de RTM-trein bekend als het Moordenaartje. Menig verkeersongeluk met fatale afloop werd  in de loop van de tijd op Voorne Putten en Rotterdam opgetekend.

Een enthousiaste mijnheer Poortvliet uit Rockanje belde. Hij denkt dat de foto gemaakt is bij de halte van Vierpolders. Nou; hij heeft helemaal gelijk. Hoe hij dat wist? Hij weet nog dat de halte bij Vierpolders voor een deel in een bocht lag. Dat was inderdaad ook zo. De heer Poortvliet heeft jarenlang bij de RTM  gewerkt in de werkplaats aan de Kromme Zandweg in Rotterdam. Voor kleiner onderhoud bestond er nog een werkplaats in Oostvoorne.  Hij heeft zijn hart verpand aan de treinen en doet nu nog steeds vrijwilligerswerk bij het RTM museum in Ouddorp. De elektrische treinen hadden allemaal een vogelnaam. ‘Die op de foto heet ‘de Meeuw’. Die trein kon in totaal zeven wagons trekken. Als alle ruituigen helemaal vol zaten met reizigers dan ging het in totaal om misschien wel vierhonderd personen,’ zegt Poortvliet.

Mevrouw Emmerzael-Koppenol schrijft dat zij met de tram naar Rotterdam ging voor nieuwe kleding, ziekenhuisbezoek, naar de cineac en later voor vervolgonderwijs. In 1965 was dat al niet meer; toen fietsten wij naar de Groene Kruisweg en stapten wij op de bus.

Hans van Santen schrijft: ‘Misschien is het wel de halteplaats Prinsenstee halverwege de Schrijversdijk richting Oostvoorne.  Die halte in de nabijheid van de boerderij Prinsenstee had een los – en laadspoor. Het laatste werd voornamelijk tijdens de bietencampagne gebruikt.  Na 1949 was de halte ook bekend bij de kampeerders van het Kruininger Gors, die naar hun kampeerhuisje trokken. Er was ook een halte met een los – en laadspoor in Vierpolders, vlakbij het tramcafé van Bram Jansson op de hoek De Nolle – Veckdijk en de Hossenbos, maar echt herkennen doe ik het niet.’

De foto van deze week laat iets heel anders zien. Geen gemeentehuis of trein, maar in omvang iets veel groters. Daar kwam je niet voor een geboorteaangifte of trouwerij of een reisje. Inwoners van Den Briel moeten er vaak binnen zijn geweest. Maar waarom? We zijn benieuwd! Neem contact met ons op door te bellen naar 06 137 53 139, laat een berichtje achter op onze facebookpagina of mail ons: fotooudedoos@gmail.com.

locomotief ' de Meeuw' bij het station van Vierpolders
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant