Wat werd er in deze kraam verkocht of weet je wellicht de naam van deze Brielse 'straat'?
Wat werd er in deze kraam verkocht of weet je wellicht de naam van deze Brielse 'straat'? archief Jan Bazen

Foto uit de oude doos

Algemeen 722 keer gelezen

Hans Rosbergen geeft nog een reactie op de foto van vorige week. Die reactie willen wij je niet onthouden: ‘Ik heb in het begin van de jaren 70 een paar jaar als boekhouder gewerkt bij de Kampioen. Ik zag direct op foto in uw krant dat het het pand van de Kampioen was. Kort voor dat Frans Verhoef Jr. kwam te overlijden heb ik van hem een ingelijste foto gekregen. Hierop is duidelijk te zien waar het gevestigd was in Brielle.’ 

We waren weer blij met de reactie van Jan van Pelt naar aanleiding van de foto van afgelopen week. Makkelijk was het deze keer niet echt. We kregen bij de redactie in ieder geval niet zo veel reacties binnen. Jan van Pelt vertelde, dat deze foto werd genomen, zoals hij dat noemde, van de tweede kaai, want de Kaaipoort is te zien. Het is hem niet duidelijk, wanneer de foto precies genomen is. De redactie weet dat ook niet, maar dat moet ergens in de zestiger jaren geweest zijn. Het gaat om de houtcentrale. 

‘Tot in 1972 lag er een papierfabriek naast. Als je goed kijkt zie je ook daar de daken van,’ zegt Jan van Pelt. Die papierfabriek heette Fameza. Later heeft zich daarin de Keukencentrale gevestigd. Jan weet dat allemaal nog wel. ‘Mijn opa en oma Berkhout woonden in het huisje, vanaf het van Wissekerkeplein gezien, achter de Kaaipoort. Mijn vader en moeder hebben daar ook nog gewoond. Twee van mijn broers zijn daar geboren.’  En om zijn verhaal helemaal compleet te maken: ‘Tijdens de oorlog woonden er twee Wit Russen in, in die woning. Die hielden namens de Duitsers vanaf die plek Den Briel in de gaten.’

Ank Deden liet een berichtje achter op facebook. Zij schrijft dat de linker loods in de jaren 60 de papierfabriek Fameza was. Zij onderschrijft daarmee het verhaal van Jan van Pelt. Begin jaren 70 is het bedrijf vertrokken en heeft de Houtcentrale de loodsen overgenomen en is het een plantenhal en keukenshowroom geworden. Ank kan het weten, want ze heeft er gewerkt! Theo van der Waal is het op facebook helemaal met Ank eens en laat dat weten met een duimpje!

De geschiedenis leert dat voor een flink gedeelte achter de bebouwing langs het Slagveld sinds 1918 de Houtcentrale De Eilanden zijn plekje had. Dit bedrijf vestigde zich naast het Grote Turfmagazijn uit 1762 van het Brielse Garnizoen. De houtcentrale werd opgericht door De Lodder en Van den Blink. Na het vertrek van de militairen ging het turfmagazijn bij de houtcentrale dienst doen als opslag voor vochtgevoelige producten. De houtcentrale De Eilanden werd na de Tweede Wereldoorlog een onderdeel van Pont Meyer. Op het toen vrijgekomen terrein werden later woningen gebouwd, zoals die nu te zien zijn. In het pand met de lichtgekleurde gevel woonde toentertijd de terreinbaas van de houtcentrale. Nu is dat Slagveld no. 27. Ook het woonhuis (Slagveld 29) was van de Houtcentrale de Eilanden.  

De foto van deze week laat een tafereel zien dat de naam van dit stukje Den Briel eer aan doet. Als je weet wat er in de kraam verkocht werd, weet je gelijk het antwoord. Weet je dat niet, dan weet je misschien wel de straatnaam. Ook dan is het ‘geheim’ van deze foto opgelost. Het klinkt allemaal cryptisch wellicht, maar wie weet zie je in één oogopslag waar deze foto gemaakt werd. Stuur een e-mailtje naar fotooudedoos@gmail.com, bel naar 06 137 53 139 of laat een berichtje achter op de facebookpagina van de krant.

De Brielse Kaaipoort met op de achtergrond de Houtcentrale
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant