Afbeelding

Schoolband Brielse Veste maakt muziek nog leuker

Algemeen 154 keer gelezen

Brielle - Leerlingen van basisschool Brielse Veste hebben een eigen schoolband. Het doel van het bandje is: samen muziek maken, plezier beleven en één of meer optredens verzorgen voor kinderen, ouders en anderen. 

“Een schoolband is leuk, omdat je meer doet dan alleen muziek maken en zingen”, vertelt directeur van de school Marzena van der Toorn. “Kinderen leren in de band ook andere vaardigheden en hebben doorzettingsvermogen en geduld nodig. Een liedje meezingen of meespelen met een video van YouTube, is toch wat anders dan in een bandje zingen en spelen. Soms klinkt het anders of moet er iets worden aangepast. En om het dan goed te krijgen moet je oefenen en herhalen, want het gaat niet in één keer goed. Goed naar elkaar kunnen luisteren is dan ook heel belangrijk. Daarnaast leren de kinderen alles samen klaar te zetten en op te ruimen. En ze leren zelfs de geluidsinstallatie zelfstandig te bedienen.

Sinds 2004 kent de Meester Eeuwoutschool een schoolband. De eerste schoolband kreeg de naam ‘Whatever’ en werd gevormd door een aantal leerlingen uit groep 8. “Sindsdien bestond de band uit minimaal 5 leerlingen, maar er zijn ook jaren geweest van 16 of 17 bandleden”, vervolgt Van der Toorn. “Meestal waren dat kinderen uit groep 7 en 8, maar soms deden er ook kinderen uit groep 6 mee. Meester Fred was al die jaren de begeleider en een enkele keer deed er ook een andere leerkracht mee. Na een fusie met ’t Geuzenschip gaan de scholen en ook de schoolband in 2020 samen verder onder de vlag van basisschool Brielse Veste. Er wordt vaak opgetreden op de maandsluitingen en zeker op de jaarlijkse muziekavond. Een paar keer heeft de schoolband ook gespeeld voor een groter publiek, bijvoorbeeld bij ‘Bruisend Brielle’ en tijdens ‘Brielle achter de voordeur’. Een enkele keer staan ze in een buurthuis of treden ze op in de Sjoel of bij een muziekschool.”

De laatste twee bandjes hebben vanwege Covid-19 eigenlijk alleen wat kunnen doen bij de opvoering van de musical. Dit schooljaar lijken ze terug te keren naar ‘normale tijden’. “We zijn daarom op dit moment druk bezig met het vormen van een band. We hebben op school gitaren, keyboards, drums en andere kleine instrumenten staan. Die gebruiken we bij het oefenen. Hoewel meester Fred inmiddels met pensioen is, blijft hij graag leiding geven aan de schoolband. Vanwege zijn enorme ervaring en passie voor muziek, zijn we daar natuurlijk ontzettend blij mee!”, aldus Van der Toorn.

Uit de krant