Afbeelding
Pixabay

Toch nog geld voor regentonnen en groene daken!

Algemeen 513 keer gelezen

Regio - Dat is het resultaat van een motie van Jantien Fröling, lid van het algemeen bestuur van Waterschap Hollandse Delta namens de ChristenUnie. Haar motie, mede ondersteund door de fracties van CDA, SGP, Natuur en Hollandse Delta Natuurlijk, is woensdag 13 oktober met 23 stemmen voor en slechts 4 stemmen tegen, aangenomen.

Inwoners van ons werkgebied moeten niet met lege handen staan, omdat wij te weinig geld beschikbaar gesteld hebben. Dat is de kern van het verhaal van de ChristenUnie en de medeondertekenaars van de motie. Dat schuurt, zeker nu het ernaar uitziet dat we over 2021 geld overhouden.

In de vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap van 13 oktober, legt Fröling haarfijn uit waar het haar fractie om gaat.

Waterschap Hollandse Delta heeft een subsidieregeling voor maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Inwoners en organisaties met een maatschappelijk nut (scholen, verenigingen etc.) kunnen daar een beroep wanneer zij daarvoor maatregelen treffen. De meest voorkomende maatregelen zijn de aanschaf van een regenton om de regenpijp los te koppelen van de riolering of het aanleggen van een groen dak op platte daken (meestal met sedum) waarmee het regenwater bij een hoosbui langer opgevangen kan worden. Daarmee wordt wateroverlast voorkomen en hittestress tegengegaan. Natuurlijk zijn er ook andere maatregelen te bedenken. (https://wshd.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/a314570c-7821-43da-a02d-8c2fccde2c18)

Voor 2021 is voor de hele subsidieregeling 200.000 euro beschikbaar. Dat geld is voor de helft beschikbaar voor inwoners en voor de helft voor de eerdergenoemde organisaties. De subsidieregeling heeft steeds meer inwoners gemotiveerd daaraan mee te doen. Inwoners in ons gebied helpen steeds vaker mee door ook zelf maatregelen te treffen. De subsidie is daarvoor een goed stimulans. Het leidt tot meer aanvragen. Het gevolg daarvan is dat de 100.000 euro die voor inwoners in 2021 beschikbaar is, al in augustus op is.

Daar sta je dan: ben je bezig met de aanleg van sedum op je dak, offertes gevraagd, een aannemer gezocht, zaak gerealiseerd of van plan opdracht te geven en…….geen mogelijkheid om subsidie aan te vragen: het geld is op!

Dat en vergelijkbare situaties hebben zich de afgelopen maanden voorgedaan. Aanvragen zijn afgewezen omdat het geld op was. Mensen die om informatie vroegen werd te kennen gegeven dat ze geen aanvraag meer in konden dienen. Sinds augustus staat dat bericht ook op de website van het waterschap. Laat nou net die subsidie het steuntje in de rug geweest zijn om die investering te doen!

Alleen met elkaar kunnen we de gevolgen van de klimaatverandering opvangen. Dat vinden de ChristenUnie en haar medestanders voor deze motie. Daarom is het goed dat zoveel mensen een beroep gedaan hebben en willen doen op deze regeling. Die inwoners willen zij niet met lege handen laat staan. Zeker niet, als er op andere onderdelen van het werk geld overblijft.

ChristenUnie, CDA, SGP, Natuur en HDN vragen van het college om te zorgen dat mensen die in 2021 geen subsidie meer konden krijgen, die in 2022 alsnog kunnen krijgen. Bovendien vragen ze het bedrag voor 2022 te verhogen, zodat dat hopelijk wel voldoende is om alle aanvragen te behandelen.

Ook het dagelijks bestuur is blij met de motie. Heemraad Wagemakers heeft hem van harte ondersteund en laten weten dat hij, en met hem het college, hier voortvarend mee aan de slag gaat. Hij snapt als geen ander hoe belangrijk dit steuntje in de rug voor veel inwoners is.

Hou de website van het waterschap en berichten in de lokale media in de gaten.

Dat is de boodschap aan mensen van wie de subsidieaanvraag in 2021 afgewezen is omdat het geld op was. Of die te horen hebben gekregen of op de website gelezen hebben dat er in 2021 geen aanvraag meer ingediend kon worden. Als het goed is komt er informatie wat u moet doen om in 2022 alsnog een beroep te kunnen doen op deze subsidieregeling. Ook als u de investering in 2021 gedaan heeft. Natuurlijk blijft gelden dat u ook voldoet aan de andere voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen.

Met het aannemen van deze motie hebben het algemeen bestuur en het dagelijkse bestuur laten zien oog te hebben voor de belangen van de inwoners in ons gebied.

Daarmee wordt een extra stap gezet om samen de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant