Afbeelding
Dagboeknotities

Heartcore burgemeester

Algemeen 188 keer gelezen

Anderhalve week geleden was ik zeven jaar burgemeester van Brielle. Op 16 oktober 2014 begon ik als waarnemend burgemeester voor een jaar. Bij de Maskerade, zeven weken later, liep er een groep mee met borden waarop de tekst “Een burgemeester voor 1 jaar, daar ben je snel mee klaar”. Natuurlijk heb ik toen hartelijk meegelachen, maar vroeg me wel af hoe ik die boodschap moest interpreteren.

Zeven is een geluksgetal. En geluk heb ik zeker gehad door burgemeester van Brielle te mogen worden en dat nu al zeven jaar te mogen zijn. Want het is echt de leukste baan die er is. En dan ook nog in een hele prettige en mooie gemeente, waar ik echt aan verknocht ben geraakt. Het is zeker niet altijd makkelijk en burgemeester ben je altijd. Niet alleen op werkdagen, het aantal uren dat je er iedere week mee bezig bent is eigenlijk te gek voor woorden. Het ligt misschien ook aan mijzelf en slecht ‘nee’ kunnen zeggen als ik ergens voor uitgenodigd word. Maar ik geniet er dan ook volop van om met een groep Briellenaren samen een mooie, leuke of inspirerende bijeenkomst te hebben. De makkelijke contacten en korte lijntjes die je met de inwoners, verenigingen en ondernemers kunt leggen is een groot goed voor mij.

De verantwoordelijkheid die ik voel is ook groot. Het burgemeestersleven bestaat uit vergaderen en overleggen en veel taaie stukken lezen. Veel meer dan leuke bijeenkomsten met inwoners. Goed monitoren en in goede banen leiden van wat er in de gemeenschap en de regio allemaal gebeurt. Besluiten nemen om Brielle sterker te maken. Conflicten tussen buren, verwarde inwoners, geweldszaken en troost bieden bij trieste gebeurtenissen horen er ook bij. Aangrijpende zaken die ook best wel druk geven. Het burgemeesterschap vergt dat ik soms zware beslissingen moet nemen, die ik niet altijd met anderen kan delen. Gelukkig heb ik heel bekwame en toegewijde ambtenaren die mij ondersteunen en adviseren. Ook mijn vrouw is een goed klankbord. Het voelt dan ook goed als moeilijke besluiten goed uitpakken en daardoor lastige kwesties worden opgelost. Besturen van de gemeente doe je altijd als team. Ik – en met mij Brielle - ben gezegend met een constructieve, goed samenwerkende gemeenteraad en bevlogen wethouders. Met de gemeentesecretaris en de raadsgriffier vorm ik een goed op elkaar betrokken driehoek.

Op 28 oktober gaat mijn tweede termijn in. Die zal vanwege de gemeentelijke fusie helaas maar tot 1 januari 2023 duren. Ik weet nu al dat ik het burgemeesterschap en Brielle daarna flink zal missen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant