Afbeelding

Nieuw artikel

Algemeen 118 keer gelezen

Ben je een liefhebber van bloemen? Met een eigen pluktuin haal je kakelverse bloemen in huis. Het plukken beperkt zich niet alleen tot de zomer, want met bloembollen pluk je al in het voorjaar de mooiste boeketten.

Als het voorjaar in zicht is, lonken de lentebloeiers. Zet ze in je eigen pluktuin! De kracht van bloembollen is dat ze, in tegenstelling tot andere bloemen, al vanaf het vroege voorjaar bloeien. Door bloembollen in je pluktuin te planten, verleng je dus de plukperiode. Er zijn verschillende bloembollen met sterke stelen en een goed vaasleven. Het fijne van zelf plukken is
dat jij kiest welke je het mooiste vindt.

Geschikte bolgewassen

Bolgewassen lenen zich goed voor het plukken omdat een groot deel sterk en flamboyant is. Goede pluksoorten zijn onder te verdelen in hoge en lage varianten. Hoge varianten zijn irissen (Iris), naald van Cleopatra (Eremurus), narcissen (Narcissus), tulpen (Tulipa), Perzische keizerskronen (Fritillaria persica) en sieruien (Allium). Lage varianten zijn blauwe druifjes (Muscari), hyacinten (Hyacinthus) en Spaanse boshyacinten (Hyacinthoides).


Tips

Uit de grote groep tulpen zijn Triumphtulpen bijzonder goed geschikt om te plukken. Naast de typische tulpenbloemvorm, zijn de mooie, stevige stelen een grote troef. Hierdoor geniet je extra lang van deze tulpen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Prinses Irene’ of ‘Leen van der Mark’. Houd rekening met de verschillende bloeitijden, want dan pluk je maanden achtereen. 

Planten

Om in het voorjaar vrolijke bolbloemenboeketten te kunnen plukken, plant je de bloembollen in de herfst. Plant ze drie keer zo diep als de bol zelf groot is. Combineer verschillende hoogtes, waarbij de kleinste vooraan, en de grootste achteraan staan. De gouden tip is een dichte beplanting. Door de border goed vol te zetten hebben de bloemen steun aan elkaar, en pluk je flinke hoeveelheden van jouw favoriete bloemen.

Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant