Afbeelding

Brielse Tessa Giele finalist op het EK Zwemmen in Kazan

Algemeen 764 keer gelezen

Vorige week vond in het Russische Kazan het EK zwemmen korte baan plaats. De 19-jarige Tessa Giele mocht hier uitkomen op de 50m rugslag, 50m en 100m vlinderslag: met hele goede resultaten. Daar waar ze in Hongarije op het EK lange baan nog genoegen moest nemen met alleen de series, zwom ze nu op alle drie de onderdelen tijden die goed waren voor halve finales.

Een regel op dergelijke grote toernooien is dat van de 16 snelsten, alleen de twee tijdsnelsten per land doorgaan naar deze halve finales. Tessa zwom op de 50m rug de 12e tijd (27,02) in de series, maar kwam hierbij net te kort waardoor ze als derde Nederlandse klasseerde.

Een dag later wist Tessa zich met een 7e tijd (58,01) op de 100m vlinderslag wel te plaatsen voor de halve finale. In deze halve finale zwom ze naast de Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjoestroem een brutale race. Op het 50 meter keerpunt keerde ze zelfs als eerste, zwom een PR van een halve seconde en wist zich met 57,53 te kwalificeren voor de finale. In de finale eindigde ze, ondanks de zenuwen, met een mooie tijd van 57,69 als 7e.

Op de 50m vlinderslag zette Tessa in de series de 11e tijd (25.87) neer, in wederom een nieuw PR. Helaas voor Tessa waren er ook hier weer twee snellere Nederlandse zwemsters en dus eindigde ze in de series.

Zeer mooie prestaties op dit EK met dus op de 100m vlinderslag een PR die de boeken in gaat als 7e tijd ooit gezwommen door een Nederlandse zwemster. Hierdoor kwalificeert Tessa zich ook voor het WK volgende maand in Abu Dhabi.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant