Hidde, Mats en Yfke (Foto: Marjan Vrijvogel)
Hidde, Mats en Yfke (Foto: Marjan Vrijvogel) Marjan Vrijvogel

De Maskerade is er ook voor de jeugd

Algemeen 284 keer gelezen

Helaas gaat de Brielse Maskerwade dit jaar niet door, maar dat betekent niet dat deze eeuwenoude traditie niet leeft onder de Brielse bevolking.

Sinds de Maskerade op de lijst voor Immaterieel Erfgoed staat, wordt er ook op de Brielse scholen aandacht aan besteed, want om de traditie levend te houden, moet die worden doorgegeven aan de jeugd. Stichting Kunst en Cultuur Brielle investeert in de jeugd door ze op school kennis te laten maken met dit erfgoed. De leerlingen van de basisscholen krijgen via de Culturele Commissie Primair Onderwijs een speciale Maskerade-les aangeboden. Het lesmateriaal hiervoor is ontwikkeld door Marianne Dirks van Stichting Kunst en Cultuur. Haar kinderen, Hidde, Mats en Yfke zijn ook fan van de Maskerade. Ik sprak met hen.

‘Het is echt heel grappig, al die mensen met maskers op in gekke kleren in het donker op straat. Het lijkt een beetje op Halloween, maar het is toch ook anders.’ Vooral Hidde en Mats zijn heel enthousiast over de Maskerade, Yfke is er nog een beetje te klein voor. ‘Het verschil met Halloween is dat de groepen op straat stil blijven staan en een act opvoeren. Er was bijvoorbeeld een groep die huisjes had nagemaakt, dat ging over huizen die niet afgebouwd waren in de Van Sleenstraat. Ze zongen er een liedje bij om het duidelijk te maken wat ze ermee bedoelden, dat was echt heel leuk. Op een andere plek hadden ze touwtjes over de straat gespannen, je kon er koekhappen, omdat ze wilden dat er meer jongeren aan de Maskerade zouden meedoen.’

Hidde en Mats zijn al een paar keer gaan kijken en vonden het heel spannend. Al die groepen met verschillende acts. Ze waren vooral ook nieuwsgierig naar wat er met die acts bedoeld werd. ‘Ze protesteren soms ergens tegen. En er zijn ook heel veel mensen die komen kijken, de burgemeester was er ook.’ En met de oliebollen en chocolademelk is het feest natuurlijk compleet.

Zelf hebben ze op de basisschool ook een les over de Maskerade gevolgd, ze hebben daarbij zelf een masker gemaakt en gekleurd. Ze hebben ook een onderwerp waarvoor ze aandacht zouden willen vragen. Ze willen namelijk meer Engels op school. Met borden en Engelse vlaggen en een masker van de Amerikaanse president en Engelse liedjes zingend willen ze dit vormgeven. Jammer dat de Maskerade dit jaar niet doorgaat, misschien volgend jaar.

Ook in het voortgezet onderwijs wordt trouwens aandacht besteed aan de Maskerade. Leerlingen krijgen er bezoek van een paar leden van de Maskerade-werkgroep. Ze krijgen een korte introductie met een video en foto’s en daarna moeten ze in groepen zelf een ludiek protest vormgeven met teksten voor spandoeken.

Wil je meer weten over de Brielse Maskerade, bezoek dan onze Facebook-pagina Brielse Maskerade.

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant