Bijzondere schepen op een nog steeds herkenbare plaats
Bijzondere schepen op een nog steeds herkenbare plaats archief Nel Blok

Foto uit de oude doos

do 2 dec 2021, 09:00 Algemeen

De foto uit het grijze verleden maakte de afgelopen week het nodige los bij onze lezers. Herinneringen kwamen als vanzelf boven drijven.

Arjo Zwart uit Den Briel reageert enthousiast en schrijft dat het een leuke foto is en voor hem heel herkenbaar, omdat hij zelf die foto ook heeft.  ’De foto is de achterkant van de boerderij van de familie Stolk. Deze stond op de hoek van de Langestraat en het Maarland NZ. Op de foto, zittend op een ton, is mijn vader Johannes (Hans) Zwart (1901-1960). Ik denk dat hij hier een jaar of vijftien is. Dan moet de foto uit ca. 1916 zijn.

Jan van Pelt kon het niet nalaten ook te reageren. ‘Ik vind het namelijk een prachtige nostalgische foto. Ik weet nog goed dat we oude kranten, die we hadden verzamel voor onze voetbalclub, zolang bij de familie Stolk mochten opslaan.’

Voor Bettie Bergwerff was het ook niet zo moeilijk om te weten wat en wie er op foto staan. Ze vindt het geweldig om de boerderij van de familie Stolk te zien. ‘De foto dateert volgens Bettie uit 1927. Vader en moeder zitten in het midden. Zoon Koos staat links, tien jaar oud, en knecht Hannes staat rechts op de foto. De kleintjes zijn zoon Teun en dochter Corrie. Helaas is de boerderij in 1987 door brand verwoest. Het was de grootste en heftigste brand ooit in Den Briel. De dader heeft zich nooit ‘gemeld’. Nog steeds is het een braakliggend grondgebied, met als stille getuige de enige niet aangetaste kastanjeboom, die gespaard is gebleven.’ Voor de volledigheid schrijft Bettie een tweede berichtje; ‘Dochter Corrie Stolk werd Cock genoemd en zit op schoot bij Jannetje van Citteren. Oma Stolk heette van Toledo met haar meisjes naam.’ Waarom weet Bettie zo veel over de boerderij? Heel simpel. Ze was met Jac getrouwd; dus een schoondochter van de familie. Heel veel jaren van haar leven hebben zich op en rond de boerderij afgespeeld. Haar kinderen kwamen er regelmatig en speelden vaak in de paardenstal.

Susan van Rij schrijft dat de boerderij van de familie Stolk helaas door brand, ontstaan in de schuur die toen gebruikt werd als caravanstalling, is verwoest. ‘Ik bedenk me net dat er helemaal niets meer over is van de huizen die er vroeger stonden aan dat gedeelte van de Langestraat.’

Bij A. van der Vlugt komen de nodige jeugdherinneringen boven bij het zien van de foto. Ook hij refereert aan de tragische brand van 1987. En ook hij schrijft, net als Bettie Bergwerff, over de namen van de personen op de foto. En verder: ‘Bij de hoeve lag aan de overzijde van de Langestraat de mestvaalt. Op dit terrein stond ook een kweekkas. Daarnaast was er een zandbak, een speelplek voor de jeugd. Op dit deel van de boerderij is het huidige volkomen on-Brielse wooncomplex ‘de Mede’ gebouwd. De projectontwikkelaar en de gemeente Den Briel waren voornemens om op het terrein van de voormalige boerderij hoogbouw te plegen. Via een procedure bij de Rechtbank, mede aangespannen door de Vereniging van Maarlandbewoners, werd deze volkomen onzinnige hoogbouw voorkomen.

De foto van deze week is meer dan 100 jaar oud. Toch verwachten we dat veel lezers weten wat er te zien is. Wat doen die boten daar? Ze lagen daar met grote regelmaat. En waar dan precies is? De omgeving is nauwelijks veranderd! Schrijf een e-mail naar fotooudedoos@gmail.com, bel naar 06 137 53 139 of laat een berichtje achter op de site van de krant.

Boerderij Stolk uit vervlogen tijden, die in 1987 door brand werd verwoest

Uit de krant