Burgemeester Milene Junius is vol lof over het onlangs verschenen overzichtswerk van de Nieuw-Helvoetse kunstenaar Frans Spuijbroek. (foto: Rogier Spuijbroek)
Burgemeester Milene Junius is vol lof over het onlangs verschenen overzichtswerk van de Nieuw-Helvoetse kunstenaar Frans Spuijbroek. (foto: Rogier Spuijbroek) Foto: PR

‘Nu kunnen we zien, hoe hij het zag’

Algemeen 488 keer gelezen

Hellevoetsluis - Burgemeester Milène Junius ontving zaterdag 20 november jl. in de Kerk aan de Ring van Nieuw-Helvoet het eerste exemplaar van het boek ‘Frans Spuijbroek, een veelzijdig kunstenaar’ uit handen Frans Spuijbroek jr. 

Na het doorbladeren van het mooie boekwerk was de burgemeester vol lof over het zowel het boek zelf als over het werk van de kunstenaar. Adjunct-streekarchivaris Bob Benschop gaf voorafgaand aan de overhandiging van het boek aan de burgemeester een lezing, waarin hij de ruim zeventig aanwezigen met lichtbeelden een inzicht gaf in het werk van Frans Spuijbroek. “Het is werkelijk een prachtig boek geworden,” zegt zoon en samensteller Frans jr. over het boek, “ik ben dankbaar voor de samenwerking met alle mensen die mij hebben geholpen om dit overzichtswerk precies 35 na het overlijden van mijn vader te kunnen presenteren.”

Frans Spuijbroek
Frans Spuijbroek (1905-1986) legde in de tijd, waarin Voorne-Putten transformeerde van een agrarisch eiland naar een woon- en werkgebied onder de rook van grote industrieën, deze ingrijpende veranderingen vast in zijn etsen, litho’s en houtsneden. Zijn werk is niet alleen van een grote artistieke waarde, maar is ook voor de historie van het eiland van groot belang. De Nieuw-Helvoetse kunstenaar zette onder andere de afbraak van de oude vesting Hellevoetsluis op papier, de gevolgen van de watersnoodramp en de Deltawerken. Ook portretteerde hij bekende en minder bekende Helvoeters. Daarnaast schreef en regisseerde Frans Spuijbroek openluchtspelen als In Naam van Oranje, dat de basis vormde van het jaarlijkse 1-aprilspel in Brielle. Hij genoot landelijke bekendheid als grimeur en was actief lid van de toneelvereniging Comoedia. Frans Spuijbroek was veelzijdig en ook internationaal actief. Zo ontving hij in 1951 op een Internationaal Grimeerconcours in Antwerpen de Prix d’honneur van de stad. Hij maakte ook gebrandschilderde glas-in-loodramen, voor bijvoorbeeld een kerk en in zijn woning aan de Moriaanse weg. De ‘Barmhartige Samaritaan’ en ‘Verloren Zoon’ zijn daar nog steeds aanwezig.

De Brielse kunstenaar Rens van Adrighem zegt op zijn website onder andere over Frans: ‘Het leren kennen van zo’n groot, bezielend kunstenaar als Frans Spuijbroek heeft op mij een zeer grote indruk gemaakt en is in mijn verdere artistieke leven van grote waarde geweest. Vele uren heb ik mogen doorbrengen en beleven in zijn atelier in Hellevoetsluis. Zijn veel zeggende, gevleugelde woorden: ‘De mensen kijken wel, maar zien vaak niet’ en ‘Nooit zomaar iets doen, maar altijd proberen je ziel er in te leggen en er iets bijzonders van te maken’.

 ’Frans Spuijbroek, een veelzijdig kunstenaar’ is voor € 19,95 te koop bij boekhandel Primera in winkelcentrum De Struytse Hoeck. 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant