Deze keer een makkelijke opgave, maar wie kent de dames..?
Deze keer een makkelijke opgave, maar wie kent de dames..? archief Jannie van der Mast

Foto uit de oude doos

Algemeen 620 keer gelezen

Zolang het geen 31 januari is, kan je nog steeds de mensen in je omgeving een gelukkig en vooral gezond 2022 wensen. Bij deze dus namens de redactie van ‘de foto uit de oude doos’.

En nu over tot de orde van de dag. Maar voor we dat doen, komen weer eerst nog even terug op de foto waarop Aad de Baan en zijn benzinepomp was te zien. Marcel Overgaauw belde en toen wij hem even later terug belden, zei hij dat hij juist met twee van zijn paarden door de wei liep. Toch wilde hij graag vertellen dat hij degene is die in het pand woont waar de foto van vorige week genomen werd. Zijn schoonfamilie is de familie de Baan. De familie deed achtereenvolgens, zo zei Marcel, in landbouwwerktuigen, hadden een smederij, verhandelde kachels, maakten die schoon en verhuurden fietsen en auto’s. ‘Mijn vrouw is afgelopen maand overleden en ik kan je zeggen dat ze altijd met veel plezier, trots en respect haar deel van het bedrijf gerund heeft.’

En nu terug naar de foto van afgelopen week. Soms krijgen we van een lezer spontaan een foto opgestuurd. Dat was in dit geval ook zo. Kees Haanstra was de afzender. Hij zei dat de foto is gemaakt door Len van Daalen en dat het gaat om het slaan van de eerste paal van de Brielse molen ‘Het Vliegend Hert’ op het Molenbolwerk. 

Deze keer kwamen er opvallend weinig goede reacties binnen. Blijkbaar was de opgave deze week behoorlijk lastig. Wat valt er over de foto te zeggen, behalve dan bij welke bijzondere gelegenheid het plaatje werd geschoten? Midden in het beeld staat een dame met een mooie bos bloemen. Zij is de vrouw van burgemeester Cor de Ronde. Wie precies de anderen op de foto zijn, is niet bekend. Maar dat het gezellige bijeenkomst ging, is wel duidelijk.

Het Vliegend Hert kent illustere voorgangers. Toen de oude stadsmuren werden gesloopt, werd een afbeelding van een houten molen zichtbaar. Na de sloop van de oude stadsmuur werd aan de oostzijde een standerdmolen op het Swaerte-Waalse bolwerk geplaatst, dat toen de naam Molenbolwerk kreeg. In 1696 werd deze molen vervangen door een grote stenen stellingmolen. Een felle brand in de nacht van 2 op 3 november 1810 legde deze molen in de as. De in 1811 herbouwde molen brandde in 1882 af. 

Hierna heeft geen herbouw meer plaatsgevonden. Bij de laatste grote vestingrestauratie trof men in 1973 twee grote klompen steen aan. Dit bleken teerlingen (fundering) te zijn van de standerdmolen die hier in de 17e eeuw had gestaan.

En dan nog over de molen zelf: De gietijzeren askop die het wiekenkruis met elkaar verbindt, komt uit molen ‘De Vlijt’ in Wageningen. De askop is met vier zware ribben in de eikenhouten bovenas gestoken. Met deze bovenas worden de maalstenen aangedreven. 

De foto van afgelopen week was dus echte een hoofdbreker. Daarom deze keer een makkelijker opgave. De Briellenaren die al langer in Den Briel wonen, zullen herkennen waar het in dit geval om gaat. En herken je wellicht de dames op de foto niet, dan moeten de grote letters aan de bovenkant van de kar meer dan voldoende soelaas bieden. Wij zijn benieuwd naar je reactie. Laat het een stortvloed van opmerkingen, herinneringen en anecdotes zijn! Bel ons 06 137 53 139, schrijf een berichtje naar fotooudedoos@gmail.com of laat een berichtje achter op de facebooksite.

Een trotse Aad de Baan voor zijn zaak
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant