Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelen in de winkels de laatste 10 jaar zo’n 20 procent.
Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelen in de winkels de laatste 10 jaar zo’n 20 procent.

Alles wordt duurder

Algemeen 227 keer gelezen

We lezen het vrijwel dagelijks, we merken het aan de benzinepomp, de kosten van een kuub gas zijn dagelijks in het nieuws, je merkt het als je uit de supermarkt komt: alles wordt duurder!

Onze waarnemingen zijn altijd die van de korte termijn, maar hoe ziet het grotere plaatje er uit? Het CBS houdt de zogenaamde consumentenprijzen bij en je kunt op de website eenvoudig zien hoe de prijzen zich hebben ontwikkeld.

Boodschappen
Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelen in de winkels de laatste 10 jaar zo’n 20 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten die de consument koopt (17 procent). Dat blijkt uit een analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd. Opvallend is dat de prijzen van gezondere voedingsmiddelen de afgelopen periode meer zijn gestegen dan de prijzen van ongezondere producten. Uit gegevens van het CBS blijkt verder dat consumenten 12,9 procent van hun bestedingen uitgeven aan voedingsmiddelen en dranken voor thuisgebruik. Dat komt neer op bijna 7,50 euro per inwoner per dag.

Het Nibud berekent jaarlijks de gemiddelde bedragen die mensen die in een bepaalde gezinssamenstelling leven maandelijks betalen voor boodschappen. Zo zou een alleenstaande man van 30 jaar maandelijks ongeveer 220 euro betalen voor zijn boodschappen. Een stel van 25 jaar zonder kinderen zit op zo’n 380 euro, een stel van in de 30 met kinderen van 2 en 6 jaar ongeveer 390 euro. Een stel van rond de 40 jaar met een kind van 12 jaar zou zo’n 435 euro betalen voor de maandelijkse boodschappen, terwijl een alleenstaande moeder met een zoon van 18 jaar 380 euro zou kwijt zijn. Een 50+ echtpaar zonder inwonende kinderen zit op 370 euro per maand.

Uiteraard kunnen persoonlijke wensen de kosten verhogen, bijvoorbeeld als uw voorkeur uitgaat naar biologische voeding of een speciaal dieet. Verder nemen de uitgaven toe met het stijgen van het inkomen omdat dat meer luxe producten (kunnen) worden aangeschaft.

Kloppen deze cijfers met uw ervaringen? Wilt u besparen op boodschappen? Leest u dan deze tips eens: https://blog.spaarrente.nl/Besparen-op-boodschappen

Hoe geeft Nederland zijn geld uit?
De gemiddelde Nederlander besteedt een achtste deel van zijn geld aan voedingsmiddelen en alcoholvrije drank. Maar waar gaat het geld verder aan op? Het zal niemand verbazen dat de kosten voor wonen, inclusief water, elektriciteit en gas, een groot deel van het inkomen opslorpen. Gemiddeld is dat bijna een derde van de inkomsten. Vervoer is ook een grote kostenpost. Ruim 10% gaat daar aan op. Alcoholhoudende dranken en tabak nemen 3% van het loon van de gemiddelde Nederlander in beslag, communicatie nog eens 2%.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant