Afbeelding

Zoë van Oosterhout in Project Rembrandt NPO 1

za 8 jan 2022, 12:11 Algemeen

De uit Zwartewaal afkomstige Zoë van Oosterhout (23 jaar) is zondag 23 januari te zien in het 3e seizoen van het kunstprogramma Project Rembrandt. Uit meer dan 2000 deelnemers zijn na selecties slechts 30 kandidaten geselecteerd om deel te nemen aan het programma. 

Zoë is één van de jongste kandidaten in de geschiedenis van het programma. Al van kinds af aan was tekenen en schilderen haar grootste interesse. Als jong meisje van amper 4 jaar oud bleek al snel dat ze een bijzondere gave had voor waarneming. Door middel van zelfstudie, tips en een enkel advies van beroepskunstenaars maar vooral door haar eigen grote passie en onuitputtelijke doorzettingsvermogen ontwikkelde zij zich al snel naar een hoger niveau. 

Zoë vindt dat elke tekening die ze maakt slechts een oefening is voor de volgende of voor haar aankomende schilderijen. Zoë ziet door haar kritische blik altijd haar tekortkomingen en is daardoor zelden echt tevreden over het resultaat. Er wordt altijd gezocht naar verbeter en ontwikkelpunten. Haar werk bestaat voornamelijk uit portretten en lichamen. Zij heeft een groot voorkeur voor erotisch vrouwelijk naakt. Haar voorkeur bij het schilderen gaat uit naar de klassieke glaceer olieverftechnieken. Voor deze techniek is eindeloos geduld nodig en worden er meerdere, soms wel tientallen laagjes olieverf aangebracht. 

Zoë haar werk is herkenbaar aan haar subtiele kleurgebruik die vaak wat zachtere pastel tinten bevatten. Zoë heeft haar atelier in Middelharnis waar zij in alle rust zich verder kan bekwamen in de schilderkunst. Daarnaast is ze ook nog werkzaam als begeleidster van de jeugdkunstgroep, de kinderkunstklas en de groep `Spetters` (kunstenaars met een beperking) bij stichting Dogma in Hellevoetsluis.

Zoë heeft haar werk nog nooit geëxposeerd, omdat ze het zelf gewoon nog lang niet goed genoeg vond en ze zich nog veel verder wil ontwikkelen. Anderen dachten daar heel anders over en haalden haar over om deel te nemen aan de selectie voor project Rembrandt als was het maar om deskundige kunstkenners een oordeel te geven over haar werk. Dat ze uiteindelijk uit meer dan 2000 deelnemers werd geselecteerd was voor Zoë dan ook een grote verassing. 

Project Rembrandt
In het derde seizoen van Project Rembrandt gaat deze groep schildertalenten opnieuw de creatieve strijd met elkaar aan. Onder begeleiding van Annechien Steenhuizen en met de coaching van Iris Frederix en Tyas Leeuwerink zal bepaald worden wie dit jaar de beste amateur kunstschilder van Nederland is. In dit nieuwe seizoen krijgen de kandidaten de kans om hun talent verder te ontwikkelen. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. Hierin laten ze zich inspireren door Rembrandt om zo hun eigen stijl te ontwikkelen. De opdrachten brengen ze naar indrukwekkende locaties en tot nieuwe inzichten. 1

De werken van de schilders zullen dit jaar beoordeeld worden door de succesvolle Amsterdamse kunstenares en het nieuwe jurylid Raquel van Haver. Naast haar staat zoals vanouds Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, om de kandidaten te beoordelen. Want elke week zal er een kandidaat afvallen tot uiteindelijk de beste amateur kunstschilder overblijft, die een meesterwerk mag exposeren in het Rijksmuseum. 

Ook voor de kijkers die thuis aan de slag willen, is er dit jaar weer een online competitie. Dat doen we dit jaar iets anders dan voorheen. Via video’s delen Iris en Tyas iedere week een technische opdracht en tips & tricks. Thuisschilders die hun werk insturen, maken elke week kans op een indrukwekkende prijs. 

Project Rembrandt is vanaf 23 januari 2022 elke zondag te zien op NPO 1. Indien u nieuwsgierig bent geworden naar het werk van Zoë kunt u alvast een kijkje nemen op haar website: wwwzoevanoosterhout.nl

Uit de krant