Kinderen leren in drie lessen de lichaamstaal van honden begrijpen
Kinderen leren in drie lessen de lichaamstaal van honden begrijpen

Sophia Snuffelcollege: hond in de klas!

Algemeen 49 keer gelezen

Het Sophia SnuffelCollege leert kinderen hoe ze veilig met honden omgaan. Zo’n vijftig vrijwilligers uit heel Nederland bezoeken daarvoor met speciaal geteste honden de laagste groepen van de basisschool. 

Zij leren kinderen in drie lessen de lichaamstaal van honden begrijpen. Op die manier kan het aantal hondenbeten bij kinderen beperkt worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren.

150.000 hondenbeten
Ieder jaar vinden er in Nederland 150.000 hondenbeten plaats. Een enorm aantal! Zo’n 50.000 slachtoffers bezoeken een arts, het merendeel daarvan betreft kinderen. Naast de lichamelijke impact veroorzaken hondenbeten ook psychisch trauma. Een hond die (hard) gebeten heeft wordt vaak als onbetrouwbaar bestempeld, uit huis geplaatst en soms zelfs afgemaakt. Met 1,5 miljoen honden, is de hond niet meer weg te denken. De kans dat je met een hond te maken krijgt is groot, op straat, bij mensen thuis. Een goede en veilige omgang van kinderen met honden is helaas nog niet vanzelfsprekend.

Wat moet er gebeuren?
Kinderen weten vaak niet hoe ze moeten reageren op een hond en gedragen zich daardoor vaak op een manier waar de hond juist op reageert. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 86% van de bijtincidenten bij jonge kinderen voorkomen had kunnen worden als ze het gedrag van de hond goed hadden geïnterpreteerd. En dat is niet het enige voordeel van het begrijpen van lichaamstaal: kinderen ervaren hun omgeving, met daarin overal honden, niet langer als onveilig. En door een dier beter te begrijpen, ga je ook meer respectvol met ze om: jong geleerd is oud gedaan.

Een hond voor de klas
De vrijwilligers en honden leren kinderen hoe je veilig met een hond omgaat. De eerste les heeft de vrijwilliger een handpop mee. De tweede en derde les komt ook de speciaal geteste SnuffelHond mee in de klas. Kinderen leren op een speelse manier en in hun eigen tempo de hondentaal begrijpen.

In het kort:

- Drie korte lessen van 30-45 minuten
- Bedoeld voor groep 1 t/m 4 van de basisschool
- Gratis voor scholen
- Een betrouwbare en veilige methode met een echte hond
- Kinderen leren met behulp van rollenspellen
- Speciaal lesprogramma voor scholen waar veel kinderen een niet Nederlandse achtergrond hebben

Vrijwilligster uit Spijkenisse
Sylvia Brouwer uit Spijkenisse mag zich sinds vorig jaar ‘erevrijwilliger’ noemen van het Sophia SnuffelCollege. Zij werd door de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren gehuldigd voor haar belangeloze inzet voor dit project. Samen met haar hond Izzy bezoekt Sylvia al sinds 2013 basisscholen in Zuid-Holland, om kinderen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. In haar carrière als SnuffelVrijwilliger heeft Sylvia honderden Zuid-Hollandse kinderen van een SnuffelDiploma voorzien.

Aanmelden
Meedoen aan dit programma? Meld uw school dan nu aan! Dit kan via de button op de site: https://www.sophia-vereeniging.nl/campagnes/sophiasnuffelcollege/

Uit de krant

Uit de krant