Een van de tegels van de Geuzen- en Martelarenroute (Foto: Gemeente Brielle)
Een van de tegels van de Geuzen- en Martelarenroute (Foto: Gemeente Brielle)

Enkele tegels van Geuzen- en Martelarenroute in reparatie

Algemeen 886 keer gelezen

Brielle - In de afgelopen maanden zijn er in Brielle op meerdere plekken tegels gelegd, die onderdeel uitmaken van de Geuzen- en Martelarenroute. 

In 2022 is Brielle 450 jaar Libertatis Primitiae, Eersteling der Vrijheid. Tegelijk is Brielle de stad waar in 1572 op 9 juli 19 mensen (de Martelaren van Gorinchem) zijn omgebracht, omdat zij hun geloof niet wilden opgeven. Vrijheid voor de één was niet die voor de ander. In Brielle zijn er twee monumenten die aan deze geschiedenissen herinneren: het 1 april monument en de Bedevaartskerk.

De twee zijn symbolisch aan elkaar verbonden in een permanente route van bezinning en inspiratie, de zogenoemde Geuzen- en Martelarenroute. Tussen beide monumenten zijn in de bestrating zeventien tegels en aan palen zeven borden geplaatst met betekenisvolle uitspraken en citaten, die gaan over vrijheid, verdraagzaamheid en verbondenheid. De Geuzen-en martelarenroute is onderdeel van de Binnenstad-en havenvisie. Meer informatie hierover is ook te vinden op de website https://www.brielle.nl/geuzenenmartelarenroute.

Enkele maanden gelegen is er een proeftegel gelegd bij het stadhuis, deze tegel hield zich goed in de bestrating. Alle tegels zijn conform de proeftegel gelegd, maar helaas zijn er toch enkele tegels gebarsten. Om te voorkomen dat de andere tegels ook barsten, zijn de tegels er allemaal uitgehaald. In overleg met de ontwerper, aannemer, tegelmaker en stratenmaker is er een nieuwe manier van leggen vastgesteld. De gebarsten tegels worden momenteel opnieuw gemaakt. Begin mei worden al de tegels (17 stuks) opnieuw gelegd, zodat ze niet meer barsten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant