Zeearend Grevelingen.
Zeearend Grevelingen.

Zeearend vestigt zich in Grevelingen, eerste broedgeval in grootste zoutwatermeer van West-Europa

Algemeen 657 keer gelezen

Robuuste aaneengesloten natuur, rust en ruimte. Het klinkt on-Nederlands maar niets is minder waar. Deze omstandigheden zijn nog te vinden in de Grevelingen en dit maakt dat de zeearend zich heeft gevestigd in dit unieke natuurgebied. Na eerdere pogingen en blijvende spanning of het dit jaar gaat lukken, is nu een koppel zeearenden overgegaan tot broeden op de Slikken van Flakkee.

Door Piet van Loon - Staatsbosbeheer 

Territorium
De zeearend heeft een kilometers groot territorium. Met een spanwijdte van meer dan 2 meter, de zeearend wordt niet voor niets ‘vliegende deur genoemd’, is het overbruggen van een aantal kilometers een peulenschil. Wanneer er in andere gebieden jongen worden geboren en opgroeien moeten deze naar verloop van tijd dan ook verhuizen naar een eigen territorium. In de Grevelingen was, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Krammer-Volkerak of Haringvliet, nog geen paar zeearenden gevestigd waardoor er ruimte was voor het koppel dat nu overgegaan is tot broeden op de Slikken van Flakkee. Hierbij is er ook een toppredator die het systeem van de Grevelingen compleet maakt.

Broeden
Na maandenlang bouwen, paren en opnieuw bouwen, omdat het nest uit de boom was gewaaid tijdens storm Eunice, zit het vrouwtje nu al enige tijd te broeden op het nest. Voor een jong koppel zijn deze vogels erg volhardend, wat blijkt uit de snelle opbouw van het uitgewaaide nest. Dit is erg bijzonder want er zijn veel voorbeelden van paren zeearenden die de broedpoging na dergelijke stormschade staken. We hebben goede hoop op een succesvol broedgeval en we kijken dan ook erg uit naar het moment dat de we kunnen bevestigen dat er jongen zijn.

Bescherming en verstoring
De zeearenden zijn erg verstoringsgevoelig. Bij de minste invloed van bijvoorbeeld wandelaars of andere indringers vluchten ze en kan daarmee de broedpoging mislukken. Om verstoring te voorkomen heeft Staatsbosbeheer de wandelpaden in de nabijheid van het nest afgesloten en de wandelroute omgelegd. Ook is een parkeerplaats afgesloten om verstoring te voorkomen. Vanaf de nabijgelegen weg, dijk en fietspad is het nest goed te bewonderen en zijn de zeearenden met een verrekijker goed te zien. Er wordt handhavend opgetreden tegen betreding en verstoring.

Kraamperiode
Binnen enkele weken verwachten we te kunnen melden of er één of meer kuikens uit de eieren zijn gekomen. Hierna begint de gebruikelijke kraamtijd waarin de ouders de kuikens verzorgen en voeden op het nest. Wanneer de kuikens groot genoeg zijn om uit te vliegen zullen ze begin nog begeleid worden door de volwassen dieren. Boswachters van Staatsbosbeheer en leden van de Werkgroep Zeearenden in Nederland houden het broedpaar de komende tijd goed in de gaten.

Uit de krant

Uit de krant