Afbeelding
Niels Braal

Bankje in wijke Rugge onthuld ter nagedachtenis aan de Martelaren van Gorcum

Algemeen 728 keer gelezen

Vrijdag onthulde wethouder André Schoon op het Gorcumplein een bankje ter nagedachtenis aan de Martelaren van Gorcum. Het bankje is geschonken door gemeente Gorinchem en is een initiatief van Estate Invest.

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat 19 geestelijken uit Gorcum in Brielle om het leven kwamen vanwege hun geloof in de eucharistie en hun trouw aan de paus. De geestelijken, die we nu kennen als de “Martelaren van Gorcum, werden op 7 juli 1572 in Gorinchem gevangengenomen door de geuzen en overgebracht naar Brielle. Tijdens de martelingen die ze moesten doorstaan, bleven ze standvastig in hun geloof. Lumey, de aanvoerder van de Geuzen, liet hen ter dood brengen in de nacht van 8 op 9 juli in een schuur in Rugge. Ter nagedachtenis is er een plein in het nieuwbouwproject De Rugghe hiernaar vernoemd; het Gorcumplein.

Na een paar toespraakjes van onder andere wethouder André Schoon is het bankje onthuld onder het toeziend oog van burgemeester Reinie Melissant van Gemeente Gorinchem en een aantal aanwezigen. Met de onthulling van dit bankje vieren we tevens het succesvolle nieuwbouwproject De Rugghe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant