Afbeelding
Foto: pixabay.com

Dubbele achternaam tijdelijk ook mogelijk voor reeds geboren kinderen

Algemeen 349 keer gelezen

Een tijdelijke overgangsregeling moet het mogelijk maken dat ook reeds geboren kinderen straks de achternamen van beide ouders kunnen dragen. 

Uit een publiekspeiling van het ministerie van Justitie en Veiligheid van 2020 blijkt dat 32% van de mensen vindt dat het mogelijk moet worden dat ouders hun kinderen de namen van beide ouders meegeven. Na indiening van een wetsvoorstel dat dit regelt, schreven veel ouders naar het ministerie dat zij teleurgesteld waren dat de wet alleen zou gelden voor nieuwgeborenen.

De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen. Met de vorige week ingediende wijziging wordt alsnog een tijdelijke overgangsregeling geïntroduceerd, waardoor ouders van nog vrij jonge kinderen (eerste kind geboren op of na 29 januari 2019) een dubbele geslachtsnaam aan hun kinderen kunnen geven. De overgangsregeling zal voor één jaar gelden en is toegankelijk als beide ouders er gebruik van wensen te maken. Komen de ouders niet tot een gezamenlijke verklaring, dan houden de kinderen de geslachtsnaam die zij hebben.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant