Afbeelding

Laatste zwarte zaterdag

Algemeen 148 keer gelezen

Het komend weekend wordt het opnieuw zeer druk op de Europese wegen. Miljoenen vakantiegangers vertrekken naar hun vakantiebestemming of reizen naar huis. Wie de grootste drukte wil vermijden, kan het best zaterdag na 10.00 uur vanuit Nederland vertrekken of zondag op weg gaan.

De Franse verkeerspolitie gaat zaterdag 6 augustus uit van extreem lange files in het zuidoosten van het land. Rond het middaguur staat er naar verwachting meer dan 800 kilometer file.

Zaterdagochtend vroeg staan de eerste files op de Route du Soleil (A6/A7). De meeste tijd ben je kwijt tussen Vienne en Orange. Daarna loopt het verkeer vast op de A10 tussen Poitiers en Bordeaux. Op de A9 tussen Orange en Narbonne richting Spanje is het ook filerijden. Verder rekent de ANWB op minimaal een uur wachttijd bij de Mont Blanctunnel in de N205 op de grens met Italië.

Er zijn alternatieve routes naar het zuiden, zoals de A71/A75 door Midden-Frankrijk.

In Duitsland wordt het vrijdagmiddag en zaterdag erg druk, ook door terugkerend vakantieverkeer. De Duitse zusterclub ADAC verwacht veel verkeer richting Kroatië. Maar ook in het noorden van het land zit veel verkeer op de weg tussen Hamburg en de Deense grens. Knelpunten zijn de A8 München-Salzburg en in het noorden de A1/A7 bij Hamburg.

In Oostenrijk is het de A10/A11 Salzburg-Villach-Slovenië waar vakantiegangers zaterdag veel vertraging oplopen. Op diverse plaatsen wordt het “blokrijden” op de A10 met tot twee uur extra reistijd. Voor de Karawankentunnel loopt de wachttijd op tot meer dan anderhalf uur.

In Zwitserland wordt het vrijdag en zaterdag zoals gebruikelijk aansluiten voor de Gotthardtunnel in de A2. Zaterdag loopt de wachttijd op in beide richtingen tot ruim twee uur.
Ook in Italië wordt het zaterdag behoorlijk druk. Reken op twee uur extra reistijd op de A22 Brennero-Verona bij Trento.

Drukte in eigen land 

In Nederland zorgen werkzaamheden voor vertraging: de A50 van Arnhem naar Apeldoorn is tot 22 augustus dicht tussen de knooppunten Waterberg en Beekbergen. Omrijden kan via Ede/Barneveld over de A12, A30 en A1.

Verder zorgen de Sneekweek en het skûtsjesilen op de Friese meren dit weekend voor drukte. In Amsterdam is het zaterdag extra druk door bezoekers aan de Canal Parade en op de Maasplassen in Roermond vindt het Solar Weekend plaats.

Blijf op de hoogte van de Europese files via twitter @ANWBeuropa. Voor files en werkzaamheden Nederland @ANWBverkeer

Uit de krant

Uit de krant