Afbeelding
Foto: Pavel Daniyuk

Stuur eens een berichtje, of kaartje!

Algemeen 26 keer gelezen

“Mijn kinderen wonen ver weg. Ik zie ze daardoor erg weinig. Daarom vind ik het fijn dat ik zulke lieve buren heb. Maar die zijn nu drie weken op vakantie en nu zie ik helemaal niemand.” Of deze: “Mijn zoon helpt me altijd door boodschappen voor me te doen. En als hij deze komt brengen, drinken we altijd gezellig een bakkie koffie. Nu is hij twee weken weg, hij heeft wel extra voor me ingeslagen, maar het blijven heel stille weken.”

Dit zijn geluiden die je kunt horen in je eigen woonwijk. Het is weer vakantietijd. Veel mensen gaan een tijdje weg. En dat is heerlijk natuurlijk, maar voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Een aanzienlijk deel van de ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam. En als hun naasten op vakantie zijn, wordt dit gevoel vaak nog versterkt.

Het initiatief ‘Eentegeneenzaamheid’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet iets aan eenzaamheid. Zie www.eentegeneenzaamheid.nl

Voor deze vakantieperiode zou het leuk zijn als u meedoet aan het initiatief ‘Wie stuur jij een kaartje of berichtje’? Omdat bij veel ouderen het gevoel van eenzaamheid in de zomervakantie toeneemt, is het belangrijk dat we extra aandacht aan hen geven. Een telefoontje, appje of kaartje vanaf je vakantieadres kan al het verschil maken. Dat soort kleine gebaren zijn betekenisvol voor mensen die zich alleen voelen. Dus wie stuur jij een berichtje?

Ook als je thuisblijft kan een klein gebaar het verschil maken. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken. Wat kun je doen?

Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als een geliefde komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat en collega’s niet meer dagelijks ziet. Ook als mensen minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder alleen voelen kan, zoals de feestdagen of de zomerperiode.

Spreek iemand aan
Ken je een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze warme (of juist koude, winderige, regenachtige of grijze) dag – zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is een moeilijk onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister.

Of bedenk een activiteit. Er is iets wat heel goed kan werken, en dat is dit: bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou je buur of je familielid leuk vinden om te gaan doen, samen met anderen? Misschien heb je zelf wel een tip. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever in een leesclub. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen.

Het kan ook leuk zijn om vrijwilligerswerk te doen. Kijk eens op https://fijnjetezien.nl

Uit de krant

Uit de krant