De raadsleden worden rondgeleid door het complex
De raadsleden worden rondgeleid door het complex

Brielse en Westvoornse raadsleden bezoeken migrantenlocatie in het Westland

Algemeen 747 keer gelezen

Op veel plekken in Nederland worden problemen ervaren met arbeidsmigranten. Gemeenten zijn drukdoende met het vinden van menswaardige oplossingen voor de huisvesting van deze ‘internationale werknemers’ zoals ze tegenwoordig ook wel worden genoemd. 

Tegelijkertijd komt de vraag op de gemeenten af naar woonruimte en opvangplekken voor asielzoekers en Oekraïners. Bovendien smeken jongeren om woonruimte. Op initiatief van de Beleidsmedewerker Wonen Lucienne Veenstra van de gemeente Brielle, bezochten Brielse en Westvoornse raadsleden donderdag 8 september ‘de Elsenbosch’ een recent gebouwde migrantenlocatie in Honselersdijk. De manier waarop daar voor huisvesting van migranten is gezorgd, zou een van de mogelijke oplossingen kunnen zijn voor Voorne aan Zee. De locatie in Honselersdijk betreft een complex flexwoningen met in totaal 440 slaapkamers. De units bestaan uit een huiskamer, keuken, badkamer, apart toilet, en 3 tot 4 slaapkamers. Ze zijn voorzien van een basisinrichting en zien er fris en goed verzorgd uit. Het complex is in 2020 opgeleverd en in principe gebouwd voor arbeidsmigranten in het Westland. Sinds eind maart is er ook een groep van ca. 120 Oekraïners gehuisvest.

‘De Elsenbosch’ is een initiatief van ‘Homeflex’, flexible housing. Ruim 10 jaar geleden zag directeur/eigenaar Bert Verheij dat het op veel plekken niet goedging met de huisvesting van arbeidsmigranten: ‘Je wilt het niet weten: ik heb konijnenhokken gezien, waar het bed nooit koud werd.’ Homeflex dat al ervaring had met tijdelijke huisvesting, ontwikkelde het flexwonenconcept voor deze flexibele medewerkers. Er wordt daarbij uitgegaan van modulaire eenheden die in de fabriek worden gebouwd, met een vrachtwagen naar de bouwlocatie vervoerd en in een mum van tijd worden opgebouwd en aan elkaar geschakeld tot een maximale hoogte van drie verdiepingen. Nog niet zo heel lang geleden werd er een beetje neerbuigend neergekeken op deze manier van bouwen die het imago had van ‘bouwketen’. Tegenwoordig kan de kwaliteit van deze units zich echter moeiteloos meten met die van de conventionele bouw. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper en hebben een veel kortere bouwtijd. Homeflex neemt naast het realiseren van de woningen, ook het volledige beheer en onderhoud op zich.

Op de zomerse namiddag van het bezoek aan het complex in Honselersdijk kunnen de raadsleden zelf de ontspannen, prettige sfeer ervaren die er op de ‘Elsenbosch’ heerst. Doordat de parkeerplaatsen apart van het woongedeelte zijn gesitueerd en de woningen aan wandelpaden liggen, is er alle kans voor de bewoners elkaar te ontmoeten en is het voor kinderen veilig om buiten te spelen. Groepjes mensen van allerlei nationaliteiten staan met elkaar te praten, en sommige bewoners hebben een heel eigen huiselijke sfeer gecreëerd met plantjes voor het raam en op de stoep.

Wethouder André Schoon vraagt zich af hoe er wordt omgegaan met de overlast voor de wijken. Algemeen directeur Willem Weggeman: ‘Er bestaan duidelijke, strakke, regels voor de gasten: De huisregels hangen in meerdere talen in de woning. Bijna wekelijks worden de woningen geïnspecteerd en wordt er rapport uitgebracht. Er is een nachtregistratie en Homeflex heeft 24 /7 een beheerder op de locatie.’ Bert Verheij vult aan: ‘Liefst wil ik dat niet de werkgever, maar de arbeidsmigrant zelf de ruimte huurt. En migranten moeten vanaf dag één ingeschreven worden in de gemeente waar ze wonen, zo kun je veel beter controle houden. Het uitgangspunt is steeds dat elke persoon zijn eigen kamer heeft met een oppervlakte van 17 m2. Dat is boven de Roemernorm van 15 m2. En nergens mogen er stapelbedden.’

Overigens is het prettig dat de Provincie Zuid-Holland toestaat dat de woningen onafhankelijk van de woningbouwplannen van de gemeente mogen worden gerealiseerd. Eventuele bouwplannen zitten dus niet de zoektocht van plaatselijke woningzoekers in de weg. Bert Verheij waarschuwt de raadsleden dat de ‘verkamering’ in hun eigen gemeente wel krachtig moet worden aangepakt als ze zelf een project zoals de ‘Elsenbosch’ zouden willen opzetten.

Westvoorns raadslid Nico Groenewegen ziet zeker mogelijkheden: ‘We hebben op Voorne goede locaties waar deze woningen gebouwd kunnen worden, en waar er geen hinder hoeft te zijn voor de bestaande bewoners, denk bijvoorbeeld aan de intensiveringslocaties van de tuinbouw. De overheid stimuleert dit, maar de provincie is een bottle neck,’ zucht hij, ‘die wil niet meewerken aan het bouwen op deze locaties.’

Een paar raadsleden opperen het idee dat de woningen zelfs een manier zouden kunnen zijn om ook jongeren goed te huisvesten.

En de huur? Die is relatief laag Een kamer in een woonunit kost 125 euro per week. De huur kan mede zo laag zijn omdat het huurbedrag is berekend op basis van het logies model, waardoor er een laag belastingtarief is. Voorwaarde daarvoor is wel dat bewoners maximaal 6 maanden gebruik mogen maken van hun kamer. Bert Verheij kijkt de raadsleden aan: ‘Tja, dat is een papieren tijger. Je pakt vrijdag je tas in en komt maandag weer binnen.’ Voor Oekraïners wordt er op basis van de noodverordening een uitzondering gemaakt op de maximale verblijfsduur van 6 maanden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant