Joel Kroon bewees in de bekerwedstrijd tegen FC Pretoria met twee goals dat hij  zich in een twee spitsen-systeem in zijn element voelt. (Foto: Wil van Balen).
Joel Kroon bewees in de bekerwedstrijd tegen FC Pretoria met twee goals dat hij zich in een twee spitsen-systeem in zijn element voelt. (Foto: Wil van Balen).

Bekertoernooi stoomt Zwartewaal klaar voor de competitie

Algemeen 406 keer gelezen

Zwartewaal – Voordat Zwartewaal vorige week donderdag het bekertoernooi in groep 3 van district West II begon met een thuiswedstrijd tegen FC Pretoria, had de ploeg van trainer Dave de Jong slechts twee oefenwedstrijden in de benen… 

Het weerhield Zwartewaal er aan de eigen Sluisweg niet van om de Rotterdammers met een 4-1 nederlaag naar huis te sturen. Rhafotski Godoy (1-0), Joël Kroon (2-0 en 4-0) en Jesse Langendoen (3-0) scoorden. En ook afgelopen zaterdag slaagde de ploeg van Dave de Jong er in het tweede bekerduel tegen Egelantier Boys in om met een 2-2 gelijkspel een goed resultaat neer te zetten. In dit duel scoorden Sander en Lucas van der Ven.  

Dichten
Met het vertrek van topscorer Rowan van Heijst (naar OHVV), met 17 goals goed voor bijna de helft van de totaalproductie van Zwartewaal in de competitie van vorig seizoen, en vleugelaanvaller Rydell Apostel (naar Sparta AV) en middenvelder Casper Bredius (naar OHVV) liet de selectie van trainer Dave de Jong een flinke veer, maar met de aanvallende middenvelders Sylvester Bal, overgekomen van Nieuwenhoorn 2 en Dion van Gilst (terug van OHVV) en de meer defensief ingestelde Savi Merino (van Nieuwenhoorn 2) en Tony Kopp (weer begonnen) lijkt Zwartewaal aan de vooravond van de competitie in de vierde klasse F, de opengevallen gaten naar behoren te kunnen dichten. 

Spits
‘We hebben voor Rowan geen specifieke spits terug gekregen,’ beseft Dave de Jong. ‘Maar we gaan dat oplossen door van spelsysteem te veranderen. In een systeem met twee spitsen is een speler als Joël Kroon bij voorbeeld nog veel gevaarlijker dan hij al was toen we nog met drie spitsen speelden. Maar het moet zich nog wel allemaal uit kristalliseren, want in de aanloop naar de start van het bekertoernooi hebben we nog maar twee oefenwedstrijden kunnen spelen. Van SV Simonshaven wonnen we met 2-0 van WCR verloren we thuis met 2-3. Het waren goede wedstrijden van onze kant, maar er raakten zoveel spelers geblesseerd, dat we daarna af hebben moeten zeggen voor het Gouden Eeuw-toernooi van Hellevoetsluis en ook andere oefenpotten hebben we moeten cancellen. Het ging daarbij niet alleen om blessures maar ook om beschikbaarheid. Op het slechtste moment waren er van de 21 beschikbare selectiespelers twaalf mensen niet. Ofwel vakantie of wel een festival. Dan kan je dus geen elftal in het veld brengen. Jammer, want als trainersstaf heb je je voorbereidingsprogramma rond, maar daar kan je dan vervolgens niks mee.’

Minder vrijblijvend
De start van het bekertoernooi kwam voor Zwartewaal als geroepen. De duels tegen FC Pretoria en Egelantier Boys waren opstekers en tegelijkertijd broodnodige aanvullingen op de gemiste oefenwedstrijden in de voorbereiding.
‘Zo zien we het bekertoernooi ook,’ aldus Dave de Jong. ‘Die beker winnen doen we toch nooit. Daarvoor heeft Zwartewaal de selectie niet. Maar de drie bekerduels die we in onze poule spelen voordat de competitie begint zijn wel belangrijk om zoveel mogelijk wedstrijdritme op te doen en om in ons twee-spitsen-systeem te groeien. Bekerwedstrijden zeg je gewoon minder makkelijk af en je laat ze als speler ook minder makkelijk schieten dan oefenwedstrijden. Sinds vorige week donderdag is het allemaal wat minder vrijblijvend geworden. Voor Zwartewaal is het seizoen nu ook echt begonnen.’

Vijf ploegen
De Jong ziet in de competitie van de vierde klasse F vijf ploegen die Zwartewaal in principe onder zich moet kunnen houden. ‘Ik denk dat we boven Rockanje, Abbenbroek, Fortuna Be Quick, ZBVH en NBSVV moeten kunnen eindigen,’ verwacht De Jong. ‘Als we daarin slagen hebben we het naar behoren gedaan. Vooralsnog schat ik de andere ploegen in 4F in als teams met meer voetballend vermogen dan wij hebben. Maar goed kunnen voetballen betekent nog niet dat je daadwerkelijk ook goed voetbalt. Daarvoor moet je ook trainen en de juiste wedstrijdbeleving in het veld brengen. Ik heb over de trainingsopkomst bij Zwartewaal niks te klagen. Die is goed. Maar of dat ook bij alle andere teams in de afdeling zo is, weet ik niet. Dat gaat deze competitie uitwijzen.’

Potentie
Jesse Langendoen, die drie jaar geleden met trainer Dave de Jong van Nieuwenhoorn 2 naar Zwartewaal overstapte en zich ontpopte tot een vaste waarde in de eerste volledige competitie die Zwartewaal vorig seizoen sinds corona weer speelde, verwacht een zware competitie. ‘De afdeling waarin we nu gaan spelen kent geen uitgesproken zwakke broeders meer,’ zegt de 25-jarige, in de metaalconstructie werkzame Hellevoeter. ‘Teams als Flakkee, Melissant, NTVV en OFB komen nu uit in de vijfde klasse. En daarvoor in de plaats zijn ploegen als FC Vlotbrug en GHVV ‘13 terug gekomen. Die speelden vorig seizoen nog in de derde klasse. Maar ik ga er niet van uit dat Zwartewaal gaat degraderen. Ik ga er zelf in ieder geval alles aan doen om dat te voorkomen. Ik ben sinds ik voetbal nog nooit gedegradeerd en dat wil ik als het even kan ook zo houden.’ 

Bekertoernooi
Afgelopen zaterdag werd in het KNVB-bekertoernooi in district West II de tweede wedstrijd van de poules in groep 1 (eerste- en tweedeklassers), groep 2 (derdeklassers) en groep 3 (vierde- en vijfdeklassers) afgewerkt.
Brielle speelde uit bij Zuidland en won met 3-6. Claudio dos Santos Silva (2x), Dean Bos, Tom Sleeuwenhoek, Bo van der Gaag en Alex van Dommelen (strafschop) scoorden voor de ploeg van trainer Gijs Zwaan, die met de laatste poulewedstrijd nog te gaan al zeker is van de volgende ronde in het toernooi omdat in groep 1 de eerste twee ploegen in elke poule door bekeren.
Vierpolders revancheerde zich in eigen huis voor de 2-0 nederlaag van de week ervoor bij MVV ‘27. Hekelingen werd aan de Coosenhoek op een 4-2 nederlaag getrakteerd. Jespek lakerveld (1-2), Quinten Kloof (2-2), Ryan Griffith (3-2) en Paul Santra (4-2) verzorgden de productie van de thuisploeg.
OVV verloor in Dirksland met 2-0 van bij DVV ‘09.
Rockanje verloor de tweede wedstrijd in de bekerpoule in groep 3 op het eigen sportpark Drenkeling met 1-4 van HermesDVS. Jasper Vermeer redde de eer van de thuisclub.

Programma
Komende zaterdag, 17 september, wordt het programma in het bekertoernooi vervolgd met de derde wedstrijd in de geformeerde poules. Brielle gaat dan op bezoek bij het vorig seizoen uit de hoofdklasse gedegradeerde Heinenoord. OVV ontvangt aan de Zwartelaan De Jonge Spartaan. Vierpolders speelt thuis tegen Duindorp, Rockanje speelt weer thuis, nu tegen GDZ en Zwartewaal gaat op bezoek bij Pernis. Alle duels beginnen om 14.30 uur.

Jesse Langendoen gaat er niet van uit dat Zwartewaal een seizoen van degradatievoetbal tegemoet gaat. (Foto: Wil van Balen).
Trainer Dave de Jong weet dat de afdeling waarin Zwartewaal dit seizoen uitkomt, zwaarder is dan vorig seizoen. (Foto: Wil van Balen).

Uit de krant

Uit de krant