Foto: Piet de Winter
Foto: Piet de Winter Piet de Winter

De Brielse Maskerade is in aantocht!

Algemeen 472 keer gelezen

Brielle - De Brielse Maskerade is een typisch Brielse traditie die bij veel inwoners bekend is, maar misschien niet bij nieuwe Briellenaren. 

Het is best spectaculair als op Sinterklaasavond om zeven uur ineens een stoet gemaskerde en vreemd uitgedoste mensen achter de Brielse fanfare, Libertatis, door het centrum wandelt. In groepjes of individueel brengen ze thema’s uit de actualiteit naar voren. Dat zijn vaak zaken die het afgelopen jaar in Brielle gebeurd zijn, maar het kan ook een grappige act zijn. Het is in ieder geval de gelegenheid om je mening over een onderwerp kenbaar te maken of om aandacht te vragen voor je eigen club bijvoorbeeld. 

In voorgaande jaren kwamen onderwerpen aan de orde zoals de gemeentelijke fusie op Voorne, de roze beelden van de Brielsche Aap, de badmintonvereniging die geen ruimte meer had om te spelen of de tekortschietende groenvoorziening in Brielle. De deelnemers krijgen een vaste plaats aangewezen om hun act uit te voeren of lopen rond. 

De happening duurt ongeveer een uur. Om acht uur komt iedereen samen op de Markt waar het origineelste thema wordt beloond met de Fons Löbkerprijs. Na afloop is er een afterparty voor de deelnemers.
Zelf meedoen is het leukst
Er hangt een gezellige sfeer in de Brielse binnenstad en er wordt gratis chocolademelk of glühwein uitgedeeld vanaf de bottelierskar die door Brielle rijdt. Het is dan ook altijd leuk om naar dit bijzondere schouwspel te komen kijken, maar zelf deel uitmaken van de Maskerade is nog veel leuker!

Misschien heb je een thema waar je aandacht voor wilt vragen, kritiek op het gemeentebeleid of de overheid, misschien wil je je eigen vereniging of club in de schijnwerpers zetten. Het is wel de bedoeling dat je onherkenbaar bent, bijvoorbeeld met behulp van een masker. Verder heb je attributen nodig die je thema duidelijk maken en borden met leuzen erop. Let er wel op dat je dikke viltstiften gebruikt zodat je teksten goed leesbaar zijn en hou je tekst zo kort en duidelijk mogelijk. Een van de leuke aspecten is dat mensen je niet herkennen, daarom kun je beter niet te veel met mensen praten. Je mag wel lawaai maken, dat hoort erbij, dus neem gerust je tractor mee…

Wil je meer weten over de Brielse Maskerade, bezoek dan de Facebook-pagina Brielse Maskerade of kunstencultuurvoorne.nl/de-brielse-maskerade. 

Als je meedoet is het wel handig dat je je van tevoren inschrijft en de organisatie vertelt of je een vaste plaats wilt hebben of rond wilt lopen. Je kunt je opgeven via brampoldervaart@gmail.com. 

Uit de krant

Uit de krant