IBV voorman Rien Kap stak zijn blijdschap over de uitslag niet onder stoelen of banken
IBV voorman Rien Kap stak zijn blijdschap over de uitslag niet onder stoelen of banken

Verkiezingen: Voorne schuift een beetje op naar rechts

Algemeen 672 keer gelezen

Voorne aan Zee - De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week was laag. Iets meer dan een derde (38,75 %) van de kiezers op Westvoorne, Hellevoetsluis en Brielle ging op 23 november naar de stembus.

Dat is heel spijtig vinden de drie huidige burgemeesters: ‘Welke mooiere kans kun je krijgen om het bestuur te kiezen dat gaat bouwen aan de toekomst van jouw gemeente?’

Na de berichten die ‘s middags op de dag van de verkiezingen binnenkwamen waarin opkomstpercentages werden gemeld van 28% en minder, stemde het uiteindelijke opkomstpercentage van 38,75% toch tot tevredenheid. Bovendien is de opkomst bij herindelingsverkiezingen altijd heel laag.

In grote lijnen is er in de zetelverdeling van de gevestigde partijen op Voorne niet zo veel veranderd ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. IBV (Inwonersbelang Voorne), de partij die is gevormd na samenvoeging van bijna alle inwonerspartijen op Voorne, bleef met elf zetels verreweg de grootste. Nieuwkomers BVNL en FvD die vinden dat we te veel vrijheden moeten inleveren in Nederland en dat eigen inwoners voorrang moeten krijgen, bemachtigden respectievelijk 2 en 1 zetel(s). Met zes zetels eindigde de VVD ook weer hoog op een tweede plek. Net als in de rest van Nederland is op Voorne de versplintering toegenomen. Straks zitten er tien partijen in de raad van Voorne aan Zee. ‘Het zal zo moeilijker worden om met elkaar tot consensus te komen’ constateerde de burgemeester van Brielle, Gregor Rensen.

De uitslag voor de overige partijen was als volgt: Groen Links/PvdA behaalde 4 zetels, het CDA en Partij Voorne aan Zee kregen elk 3 zetels, D66 en ONS Brielle 2 zetels en Vrij Voorne 1 zetel.

IBV is opnieuw de grootste partij geworden. Toch moest IBV een stukje invloed inleveren. Voor het vormen van een coalitie hebben zij nu twee partijen nodig in plaats van één, zoals bij de vorige verkiezingen. IBV voorman Rien Kap gaat deze week met alle partijen om de tafel zitten: ‘We zijn nu eenmaal als partijen aan elkaar overgeleverd en ik sluit geen enkele partij bij voorbaat uit, ook het FvD niet. Het ligt volgens mij voor de hand dat de VVD als tweede grootste partij bij de coalitie betrokken zal worden. Met zowel de VVD als het CDA heb ik al jaren samen goed ‘geregeerd’, maar ik vind zeker ook een samenwerking met Groen Links/PvdA mogelijk.’ Dat IBV een PVV-achtige partij zou zijn, zoals BNN/Vara in de media brengt, ontkent hij stellig. ‘Het is wel zo dat mensen die normaal gesproken op de PVV zouden stemmen, dat nu doen op een inwonerspartij, omdat de PVV heeft besloten niet aan de verkiezingen in Voorne aan Zee mee te doen.’

Veel wijzigingen bij VVD-kandidaten
Vier kandidaten die op plek drie tot en met 6 op de VVD-kandidatenlijst stonden, hebben hun plek moeten opgeven omdat er veel voorkeursstemmen naar andere kandidaten gingen. De 25-jarige Niels Braal die als 11de op de kieslijst van de VVD stond, is met 218 stemmen op de derde plek van de lijst beland. Hij is dolgelukkig en wil er onder andere heel graag voor gaan zorgen dat er betaalbare woningen voor jongeren komen. Ook Elles Thiel, Monique Hamstra, en Heleen Boender bemachtigden met voorkeursstemmen een plek in de raad.

Reacties
Na het bekend worden van de voorlopige uitslag woensdagavond werd lijsttrekker Rien Kap van Inwonersbelang IBV door presentatrice Suzanne Mulder van RTV Rijnmond naar het podium van De Twee Hondjes gehaald. Rien Kap bleek heel trots dat de inwoners IBV hebben gekozen: ‘Een van mijn uitgangspunten is dat het ‘schoon, heel, veilig, groen en niet te duur wordt in onze nieuwe gemeente en we gaan het natuurlijk ook over de windmolens hebben’. En ja’, zo bevestigde Rien: ‘Straks ga ik bij de bar een fles champagne bestellen.’

VVD-voorman Aart Jan Spoon, had van tevoren een overwinning voor de VVD voorspeld. Dit bleek met 6 behaalde zetels een brug te ver. Toch bleek hij ‘eigenlijk wel’ tevreden, zeker omdat de VVD het landelijk helemaal niet zo goed doet.

Bert van Ravenhorst (GL/PvdA) toonde zich zeer blij met de derde plaats en de behaalde vier zetels: ‘Wij gaan voor het sociale beleid.’

‘Blijkbaar voelen kiezers op Voorne nog niet de drang om voor ‘duurzaam, groen en positief’ te kiezen’ moest lijsttrekker Lies van der Pol van D66 constateren. ‘Zo werkt democratie nu eenmaal. Ik zal me blijven inspannen voor verduurzaming en voor het vinden van goede oplossingen voor de verzanding van de kust van Voorne.’

Dat ONS Brielle twee zetels behaalde terwijl het een partij met een duidelijk Briels DNA is, verraste bijna iedereen, behalve natuurlijk de Briellenaren. Lijsttrekker Wim Smit is er erg gelukkig mee: ‘Wij zijn een partij met een heldere boodschap en we gaan ons zeker inzetten voor alle inwoners van Voorne aan Zee’.

Nieuwe burgemeester
Op 6 december wordt het een bijzondere dag. Dan gaan de 10 fractievoorzitters naar Den Haag om de naam van de waarnemend burgemeester op te halen. Deze zal op 2 januari 2023 de eerste vergadering van de nieuwe raad leiden. Een van de eerste dingen waar deze nieuwe raad mee aan de slag gaat, is het opstellen van een profielschets voor de definitief aan te stellen burgemeester. Hierbij zullen inwoners, bedrijven en organisaties op het eiland worden betrokken. Het is de bedoeling dat de nieuwe burgemeester op 1 januari 2024 in functie treedt.

Presentatrice Suzanne Mulder en de drie burgemeesters (Fotografie: Wil van Balen)
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant