Afbeelding
Pixabay

AWP start petitie tegen giflozingen

Algemeen 627 keer gelezen

De Algemene Waterschaps Partij (AWP) wil dat Chemours in Dordrecht stopt met lozen van GenX en PFAS. De AWP komt op voor schoon water, schone lucht en een schone bodem. De AWP is daarom een petitie gestart om het lozen van GenX in de toekomst volledig te verbieden.

PFAS waaronder GenX komen in het milieu terecht en via de voedselketen stapelen ze zich op in het menselijk lichaam. Jaarlijks worden er nieuwe chemische stoffen gemaakt, en die komen net als GenX ook in het milieu terecht. Hoe deze chemische cocktail werkt weet niemand precies, maar het ligt voor de hand dat deze stapeling aan chemische stoffen ziekmakend is.

De aanduiding PFAS omvat een grote groep kankerverwekkende stoffen, waaronder GenX. Dit komt vrij bij de productie van bijvoorbeeld Teflon. Chemours is de belangrijkste fabriek in Europa voor Teflon.

Er is al GenX aangetroffen in ons drinkwater en in moedermelk. Ook mag je geen groente eten uit moestuinen in de omgeving van Chemours. GenX is de zoveelste toevoeging aan de cocktail van chemische stoffen, die zo in het oppervlaktewater wordt geloosd. Petitie Fokke van Zeijl is lijsttrekker van de AWP in waterschap Hollandse Delta en initiatiefnemer van de petitie. “Ik ben boos, en ik ben niet de enige. GenX en PFAS zijn zwaar kankerverwekkend. Maar eenmaal in het water, de lucht of de bodem breken GenX en PFAS nooit af en ze komen uiteindelijk in ons lichaam terecht. Iedereen weet dat natuurlijk, maar de geldmachine moet blijkbaar doordraaien! Dit moet stoppen!” 

De petitie is erop gericht om Chemours te dwingen om te stoppen met het lozen van GenX en dat Rijkswaterstaat de provincie Zuid-Holland zal adviseren de vergunning niet te verlenen. De petitie is te vinden op de website van de AWP: www.awp.nu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant