Afbeelding
Wil van Balen

Alzheimer Trefpunt over ergotherapie en logopedie

Algemeen 636 keer gelezen

Brielle - Op woensdagavond 8 februari a.s. is er weer een Alzheimer Trefpunt, deze keer in Brielle. Tijdens dit Trefpunt staat centraal: wat kunnen ergotherapie en logopedie betekenen bij mensen met geheugenproblemen. Gastsprekers zijn een ergotherapeut en een logopedist. Deze avond wordt uitgelegd hoe een ergotherapeut en een logopedist kunnen bijdragen aan het leef- en wooncomfort bij mensen met dementie.

Wanneer het geheugen achteruit gaat, wordt vaak ook het bewegen en ook het waarnemen en oriënteren lastiger. Ergotherapie in de thuissituatie kan daarbij helpen. Door goed te kijken naar wat het probleem precies is en heel gericht aanwijzingen te geven aan de persoon met dementie en de mantelzorger, kan er veel meer dan gedacht en blijft zelfstandigheid langer behouden. Met praktische, direct toepasbare oplossingen voor de situatie thuis, adviezen over bewegen en tips over speciale hulpmiddelen.

Ook logopedie kan veel betekenen bij dementie. Personen met (beginnende) dementie ervaren vaak problemen in de communicatie: Spreken (of het begrijpen van taal) wordt soms lastig, gesprekken gaan te snel en er ontstaan misverstanden. Op een gegeven moment kunnen er ook moeilijkheden ontstaan met eten en drinken (slikken). Dit kan verschillende oorzaken hebben. Voorlichting en begeleiding zijn dan zeer belangrijk. Een logopedist kan hierin adviseren en een belangrijke bijdrage leveren.

Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

Het Alzheimer Trefpunt is vanaf 19.00 uur geopend. Aanvang 19.30 uur. Toegang gratis.

Adres: Het Bolwerk (Prinsenkwartier), M.H. Trompstraat 135, 3231 XN Brielle

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant