De expositie is nog t/m 25 maart te bewonderen in het gemeentehuis ‘Voorne aan Zee’.
De expositie is nog t/m 25 maart te bewonderen in het gemeentehuis ‘Voorne aan Zee’. Foto: Wil van Balen

Een spetterende expositie op Voorne aan Zee

Algemeen 532 keer gelezen

Hellevoetsluis - In het gemeentehuis ‘Voorne aan Zee’ vond voor de 24e keer de opening plaats van de jaarlijkse Nieuwjaarsexpositie. De schilderijen van deze expositie werden gemaakt door de ‘Spetters’ van stichting Dogma. Deze vriendelijke groep kunstenaars met een verstandelijke, psychische en/of lichamelijke beperking had weer de mooiste kunstwerken afgeleverd.

Tijdens de opening van de expositie onlangs kon een groep bezoekers  ruim 65 schilderijen bewonderen. De één nog mooier dan de ander. Eva mocht namens het atelier de gasten welkom heten. “Het afgelopen jaar is er weer heel hard gewerkt door onze groep. Dat zien jullie wel om je heen. Met alle ‘Spetters’ bij elkaar maken we wel 300 kunstwerken per jaar. Een deel van deze kunstwerken kunt u gaan zien op deze expositie.” Na de opening van Eva nam wethouder kunst en cultuur, Janneke Postma, het woord. “Al voor ik wethouder werd, kwam ik regelmatig in het gemeentehuis. Als het dan januari is, loop ik langs en zie ik de schilderijen van ‘Spetters’ en daar wordt ik altijd vrolijk van. Je weet dan, het nieuwe jaar is weer begonnen. Wat heeft iedereen weer zijn best gedaan. Nu sta ik hier in het gemeentehuis van de nieuwe gemeente ‘Voorne aan Zee’ als nieuwe wethouder. Spiksplinternieuw kan ik wel zeggen. Ik heb niet veel verstand van kunst maar voor mij heeft kunst alles te maken met gevoel. Van deze kunstwerken spat de creativiteit vanaf. Wat hebben deze mensen hard gewerkt en wat zit er ontzettend veel plezier in. Dat is gewoon zichtbaar, het spettert gewoon. Ik denk dan ook dat ‘Spetters’ voor jullie een hele juiste naam is.”

Laurens is één van die spetters. Hij stond trots naast zijn eigen werk, geïnspireerd op de werken van Mondriaan. “Ik ging kijken naar het werk van Piet Mondriaan. Toen dacht ik, als ik nou gewoon andere kleuren gebruik, kan ik er mijn eigen draai aan geven. Ik vond de werken van Mondriaan heel mooi. Ik zit nu meer dan een jaar bij ‘Spetters’, samen met mijn vrouw. Het is een hele fijne plek en een fijne omgeving. Ik voel me daar erg goed.” Cynthia, de vrouw van Laurens, poseerde met prachtig gekleurde levensbomen. “We hebben er zoveel plezier in. ‘Spetters’ is echt een warme groep. Johan is onze grote leraar en grote vriend. Ook Zoë is geweldig. Ik vind het erg leuk om levensbomen te schilderen. Ik word helemaal vrolijk van al die kleuren.”

De groep ‘Spetters’ had ook nog een grote verrassing in petto. De ‘Spetters’ verschijnen namelijk binnenkort in het televisieprogramma ‘De Nieuwe Vermeer’, gepresenteerd door Dionne Stax. Ze werden voor dit programma gevolgd terwijl ze samen een prachtig kunstwerk maakten. Uitzending zondag 26 februari om 20.25 uur, NPO1.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant