Mirjam Nelisse ©Niels Braal Fotografie
Mirjam Nelisse ©Niels Braal Fotografie Niels Braal

Is het platteland genoeg vertegenwoordigd in Provinciale Staten?

Algemeen 949 keer gelezen

Regio - Woensdag 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Ongeveer 3 miljoen inwoners van Zuid-Holland mogen naar de stembus. Zij kiezen de 55 volksvertegenwoordigers. Maar zijn de Staten wel een afspiegeling van de bevolking? En wordt het platteland wel vertegenwoordigd in Den Haag?

Hoewel Zuid-Holland van alle provincies het kleinste aandeel grondgebied voor plattelandsbuurten heeft, is dat nog steeds ruim 60% [CBS-1]. Wanneer echter naar de samenstelling van Provinciale Staten (PS) wordt gekeken, valt op dat de meeste Statenleden uit het stedelijk gebied komen. Ook zitten er relatief veel mannen in PS, ongeveer tweederde is man en eenderde is vrouw. De provincie gaat echter over veel onderwerpen die het platteland aangaan: het stikstofbeleid, openbaar vervoer, provinciale wegen en vaarwegen, maar ook doorgaande fietspaden, woningbouw en de locaties en voorwaarden waaronder grootschalige wind op land en zonne-energie mag worden opgewekt.

Mirjam Nelisse (45) vindt het jammer dat het platteland ondervertegenwoordigd is in Den Haag. ‘Op de verkiesbare plaatsen van veel kandidatenlijsten staan voornamelijk stedelingen. Maar heel veel uitdagingen waar de provincie voor aan de lat staat, vinden plaats op het platteland. Denk maar aan de windmolens.’ Mirjam is wetenschapper en boerin (Goeree-Overflakkee) en heeft inmiddels ruime ervaring als Statenlid (sinds 2015). Ze is zeer gemotiveerd om zich opnieuw in te zetten voor het platteland. Op plek 8 hoopt zij er direct in te komen, maar om haar kansen te vergroten, zet zij in op voorkeurstemmen. Daarvoor heeft zij ca. 6500 stemmen nodig. ‘Dat zijn er minder dan alle VVD-stemmen van Voorne Putten bij de vorige verkiezingen, dat moet kunnen!’, lacht ze. 

Vanuit de VVD wil Mirjam Nelisse zich inzetten voor kernenergie, zon op dak en windmolens zonder overlast voor de omwonenden. Zij maakt zich dan ook zorgen over de geplande windmolens bij Brielle. Ook de bereikbaarheid, juist ook van het platteland, heeft haar aandacht. ‘Het is echt belangrijk dat de doorstroming op de N57 en de bereikbaarheid van kleine kernen met het openbaar vervoer beter wordt.’ En landbouw en stikstof wil zij samen met de boeren, industrie en mobiliteit aanpakken en voor de natuur. Met de focus op innovatieve systemen die nu al in de praktijk worden toegepast. Mirjam gaat regelmatig ‘de boer op’ om met mensen in gesprek te gaan en met eigen ogen te zien en te ervaren wat de problemen zijn.

De nummer 8 van de VVD Zuid-Holland hoopt dat Zuid-Holland kiest voor nuchter boerenverstand, zodat ook het platteland vertegenwoordigd wordt in Provinciale Staten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant