Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Column uit de raad

Lopen wij tegen onze grenzen aan?

Algemeen 669 keer gelezen

Terugkijkend op mijn leven heb ik nog nooit een periode meegemaakt met zoveel complexe problemen en tegenstrijdige belangen. 

Grote tekorten in de huisvesting. Torenhoge energieprijzen en een inflatie die zijn weerga niet kent. Een groot arbeidstekort. Problemen met de stikstof- en de CO2 uitstoot. De noodzakelijke verduurzaming. De afbouw van de gaswinning in Groningen. De asielcrisis. En de toenemende armoede. Natuurlijk zijn dit niet allemaal onderwerpen, die op de schaal van de gemeente Voorne aan Zee opgepakt moeten worden, maar wat we in ieder geval merken is dat ze een doorwerking hebben op onze mooie gemeente. 

Ook wij hebben een groot tekort aan woningen in de sociale sfeer en voor de middeninkomens. Ook wij zullen onze bijdrage moeten leveren aan de energietransitie. En dan komt het ineens heel dichtbij. Dan hebben we het over grote en kleinere woningbouwprojecten en over de plaatsing van windmolens en zonnevelden.
En over het opofferen van landbouwgrond en de verkleining van ons open landschap. Dan zijn er veel ambities, waarvan het de vraag is of alles past. Want op zich zullen veel mensen voor meer betaalbare woningen zijn en voor groene energie. Anders wordt het wanneer die woningen of woonwijk nu net bij jou in de buurt worden gepland.

Dan zijn het net “te veel woningen voor het perceel”, of “ze zijn te hoog”, of “het zicht op de lintbebouwing” wordt aangetast. Kortom: “Liever niet hier”. 

Dan is men steeds vaker bereid om zelfs tot de Raad van State door te procederen in een poging de ontwikkeling te blokkeren of, gelet op de vele afwijzingen, in ieder geval te vertragen. Dan botst het algemeen belang met het individueel belang. 

We moeten er dan ook niet versteld van staan dat ontwikkelingen in Nederland zo lang duren en dat problemen zo moeilijk oplosbaar lijken te zijn. Crisissituaties vragen om slagvaardig optreden. En op dit moment kan daar in het overgereguleerde Nederland geen sprake van zijn. Wij zijn voor heldere keuzes, minder regels en kortere procedures en het stimuleren van meer initiatief bij de bewoners. We lopen anders echt tegen onze grenzen aan. Wat vindt u?

Henk de Jong, VVD Voorne aan Zee

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant