De Semana Santa, voor Spanjaarden een traditie die iedereen verbindt
De Semana Santa, voor Spanjaarden een traditie die iedereen verbindt

De Semana Santa in Andalusië, een bijzondere ervaring

Algemeen 715 keer gelezen

Brielle - Op zondag 2 april om 10 uur in het Kerkgebouw van de Vrijzinnigen zal André Schröder ons meenemen naar de fascinerende en kleurrijke wereld van de Semana Santa in Andalusië. Hij doet dit via drie video’s die zijn zwager maakte over de drie processies die zij bezochten, tussendoor vertelt hij over zijn eigen ervaringen en geeft hij verdere uitleg. 

Zijn zus en zwager gingen als eersten naar Andalusië tijdens de Goede Week, de week voor Pasen. Ze maakten daar kennis met de typisch Andalusische processies. Ze keken hun ogen uit. Een paar jaar later ging André zelf. Vol enthousiasme vertelt hij over zijn ervaringen. ‘Het is heel indrukwekkend en overweldigend om dit mee te maken. Elke plaats in Andalusië heeft zijn eigen processie en elke processie heeft zijn eigen sfeer. Wij hebben er drie bijgewoond. De eerst in een klein dorp, de tweede in een wat grotere plaats en de laatste in een grote stad, Cadiz. Het was interessant om die drie te vergelijken. Een processie in een kleinere plaats is vrij eenvoudig maar tegelijkertijd intiem. In een stad als Cadiz zijn de processies langer en uitbundiger, vaak zijn er in grote steden ook meerdere processies tegelijk. Kosten noch moeite worden gespaard om de processie luister bij te zetten. De voorbereidingen beginnen lang van tevoren. Een opvallend onderdeel van de processies zijn de grote draagbaren waarop uitgebeelde scenes uit de Goede Week door de verschillende broederschappen worden rondgedragen. Het vereist grote kracht en behendigheid, want die dingen zijn zwaar en de dragers moeten soms onmogelijke bochten maken. Een ander karakteristiek van de processies zijn de boetelingen, die dragen een kruis, lopen soms blootsvoets of slepen een ketting mee aan hun enkels. Ze dragen maskers en kenmerkende hoge puntmutsen die bij ons misschien negatieve associaties oproepe, omdat ze doen denken aan de de Ku Kux Klan, maar deze puntmutsen zijn veel ouder, ze worden in Andalusië al eeuwenlang gedragen. De punten die naar de hemel wijzen, symboliseren de verbinding met het hogere. De kleurrijke beelden die worden meegedragen kenmerken zich door een overdaad aan tierelantijnen en drama, Mariabeelden met betraande gezichten. Voor ons komt deze barokke geloofsuiting misschien erg katholiek en overdadig over, maar Spanjaarden zien het voornamelijk als een traditie die de gemeenschap verbindt. Jong en oud, katholieken en andersdenkenden doen mee.’ André heeft een grote fascinatie voor de rituelen verbonden met de processies over het lijden van Christus, maar ook de historische achtergrond heeft zijn interesse. De processies zijn juist in Andalusië zo groots omdat het de laatste regio van Spanje was die op de Moren bevrijd werd. 

U bent van harte welkom om deze bijzondere bijeenkomst bij te wonen. De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant