Afbeelding

Nieuwe Verordening winkeltijden in gemeente Voorne aan Zee

Algemeen 827 keer gelezen

Voorne aan Zee - De nieuwe gemeente Voorne aan Zee had drie verordeningen winkeltijden. Hierdoor golden in Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne verschillende richtlijnen voor winkeliers.

Deze drie verordeningen Winkeltijden zijn daarom samengevoegd tot één Verordening Winkeltijden Voorne aan Zee. 

De belangrijkste punten hieruit zijn:
- Winkels mogen op zondag geopend zijn tussen 08.00 uur en 22.00 uur.
- Winkels mogen geopend zijn tussen 08.00 uur en 22.00 uur op de volgende feestdagen: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Op dagen die niet zijn aangemerkt als feestdag, zoals Koningsdag of het Suikerfeest, gelden de gebruikelijke openingstijden voor een werkdag of zondag. Uitzondering: op 4 mei na 19.00 uur zijn alle winkels gesloten, ook als deze dag op zondag valt. Deze keuze is gemaakt als uiting van respect voor de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.
- In de verordening staan ook eisen voor de openingstijden van onder andere avondwinkels en musea.

Het CDA en Vrij Voorne stelden de raad voor twee amendementen (aanpassingen) aan te nemen. Het voorstel van het CDA en Vrij Voorne was om de openingstijd op de zondag te vervangen door 12.00 uur in plaats van 8.00 uur. Met het argument dat een 24-uur economie de druk op de samenleving verhoogt en ondernemers zich gedwongen kunnen voelen de winkel te openen terwijl ze dit eigenlijk niet willen. Vooral kleine winkels en supermarkten kunnen deze druk voelen, terwijl juist zij belangrijk zijn voor onze dorpen. Daarnaast zijn ze bang dat met het personeelstekort dat er nu is kan het zijn dat er een versnippering van openingstijden gaat komen. 

Met het tweede voorstel voor aanpassing zag men Eerste Kerstdag graag toegevoegd als feestdag vooral omdat eerste kerstdag een belangrijk moment is voor familie, ook voor medewerkers van supermarkten. 

Beide amendementen werden ondanks dat er begrip was voor de standpunten door de gemeenteraad verworpen.

Uit de krant