
Wat kan kinderombudsman voor jou doen?
Algemeen 292 keer gelezenWelke klachten behandelt de kinderombudsman voor kinderen? De kinderombudsman, onderdeel van ORR, zet zich in voor klachten in Rotterdam en omliggende gebieden zoals Nissewaard en Voorne aan Zee. Deze klachten betreffen kinderen die in moeilijke situaties verkeren, zoals lang wachten op jeugdhulp, thuiszitten wegens gebrek aan een geschikte schoolplek, problemen met leerlingenvervoer of kwesties met het wijkteam.
Er wordt naar gestreefd deze problemen zowel individueel als structureel aan te pakken, om andere kinderen vergelijkbare problemen te besparen.
Mats
Het verhaal van Mats* (18 jaar) begint in Rotterdam, waar hij woont met zijn vader en zijn zusje. Hij was druk bezig met zijn opleiding en werd verliefd op Lize*, die in Gouda woont. Mats’ vader is het niet eens met de relatie tussen deze twee jongeren. Een gewelddadige ruzie hierover wordt Mats uit huis gezet door zijn vader. Hij staat bij Lize (en haar ouders) op de stoep, waar hij liefdevol wordt opgevangen. Mats wordt aangemeld bij een Rotterdams wijkteam voor hulp. Hij vraagt om een briefadres in Rotterdam, zodat hij ook studiefinanciering kan aanvragen. Maar Rotterdam wijst naar Gouda, ‘Mats woont nu toch daar?’ Maar daar waren de ouders van Lize het niet mee eens. Zij bieden hem tijdelijk onderdak, maar het centrum van zijn leven is in Rotterdam. Daar wonen zijn vader en zusje met wie hij weer voorzichtig contact wil. Na een half jaar van verwijzingen namen de ouders van Lize contact op met de kinderombudsman. De kinderombudsman schakelde de gemeente Rotterdam in, die uiteindelijk hulp en een briefadres regelde voor Mats.
Dina
Het verhaal van Dina*, een 10-jarig meisje uit Rotterdam, begon in een jeugdhulpinstelling vanwege de zorgsituatie thuis. Ze kreeg de kans om in een gezinshuis in Rotterdam te wonen, dichtbij haar familie die voor haar zo belangrijk is. De voorwaarde was dat er een schoolplek beschikbaar moest zijn. Helaas was er een wachtlijst van maanden voor het speciaal onderwijs dat zij nodig had. De voogd deed haar best maar slaagde er niet in een plek te regelen. Toen nam de voogd contact op met de kinderombudsman. De kinderombudsman sprak eerst met het samenwerkingsverband, dat geen oplossing kon bieden vanwege de lange wachtlijst. Vervolgens benaderde de kinderombudsman een schoolbestuur en vroeg hen om creatief te zijn in het belang van Dina. Gelukkig vonden ze snel een oplossing, waardoor Dina naar school kon en dus ook naar het gezinshuis kon verhuizen. De kinderombudsman is verheugd over de inzet van het schoolbestuur voor Dina. *Vanwege de privacy fictieve namen.
Loop jij ook tegen problemen aan? Ombudsman Rotterdam-Rijnmond via: 0800-0802 (gratis te bellen op werkdagen tussen 09:00 en 16:00 uur) of via: info@orr.nl.