Afbeelding
Foto: archief

Maand van de Geschiedenis in Zuid-Holland

Algemeen 411 keer gelezen

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Zuid-Holland.

Oude schoenen
Schoenhandel Van Keeken is al meer dan honderd jaar te vinden in het centrum van Alphen aan den Rijn. Wat is er in die honderd jaar allemaal gebeurd? Tijdens deze lezing door Kees van Keeken ontdek je het verleden van deze schoenhandel.
Alphen aan den Rijn, Historische Vereniging Alphen aan den Rijn, 16 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28235/100-jaar-schoenhandel-van-keeken

Stadsarchief
Conservator geschiedenis Marianne Eekhout neemt je mee in het onderzoek naar oude handschriften van het Regionaal Archief Dordrecht. We kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van digitale handschriftherkenning en nemen een kijkje in het fascinerende oude stadsarchief van Dordrecht.
Dordrecht, Maand van de Dordtse Geschiedenis, Het Hof van Nederland en Regionaal Archief Dordrecht, 19 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28298/archiefwijzer-eureka-onderzoek-in-de-oude-stadsarchieven

Bezegeld
Eureka! dacht Johannes, de uitvinder van het fiscaal zegel in 1623. Duik online in de geschiedenis van het fiscaal zegel. Aanschouw de prachtige detaillering van fragiele, oude zegels en ontdek het verhaal achter deze kleine uitvinding met mondiale gevolgen.
Online, Belasting & Douane Museum, 1 t/m 31 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28445/bezegeld---400-jaar-fiscaal-zegel

Human Zoo
Met unieke locatievoorstellingen vraagt het Vlaamse theatergezelschap Action Zoo Humain aandacht voor de onderbelichte, koloniale erfenis van de human zoo. Ook Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen als ‘exotisch’, ‘wild’ en ‘primitief’ tentoon in zogenaamde ‘mensentuinen’.
Rotterdam, De Waarheidscommissie Nederland, Arminius en Vlaams-Nederlands huis deBuren, 4 t/m 7 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29120/eerste-waarheidscommissie-ooit-in-nederland

Het jaar 1000
Het midden van de Middeleeuwen markeert een belangrijke overgangsperiode in de Nederlandse geschiedenis. Het is een tijd waarin nieuwe werelden worden verkend en nieuwe kennis wordt opgedaan. Een tijdperk van grote verandering! De tentoonstelling toont het Nederland in de tiende en elfde eeuw in al haar diversiteit.
Leiden, Rijksmuseum van Oudheden, 13 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27425/het-jaar-1000

Koninklijke wachtkamer
Breng samen met een gids een exclusief bezoek aan de Koninklijke Wachtkamer van Den Haag HS. De wachtkamer biedt een unieke blik op het reisverleden van de Koninklijke Familie. Deze parel was lange tijd voor het publiek gesloten, maar na een ingrijpende restauratie is deze weer toegankelijk voor bezoekers.
Den Haag, Artifex, elke zondag in oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29678/rondleiding-koninklijke-wachtkamer-den-haag-hs

Omwenteling
In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk. Wat voor invloed hadden de vernieuwingen van de afgelopen 100 jaar, zoals het algemeen kiesrecht, nieuwe maatschappelijke verhoudingen en de pil, op het leven van vrouwen? Suzanna Jansen vertelt in de Bibliotheek Zoetermeer over haar nieuwste boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw.
Zoetermeer, Bibliotheek Zoetermeer, 19 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28400/suzanna-janssen-over-de-vernieuwingen-in-het-leven-van-de-vrouw

Boegbeeld
In 1855 werden de gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht en Sandelingen-Ambacht samengevoegd tot de huidige gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Sindsdien heeft de gemeente 15 burgemeesters gehad. Kom langs in Den Brommert en ontdek in deze expositie meer over hun leven en de vernieuwingen die zij in gang gezet hebben in dit dorp.
Hendrik-Ido-Ambacht, Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht, 14 t/m 28 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28194/burgemeester-bestuurder-boegbeeld

Zolderrondleiding
Tijdens deze exclusieve rondleiding kom je op plekken waar zelden iemand mocht komen. Verbaas je over de bijzondere klokkenzolder waar eeuwenlang de namen van de hardwerkende personeelsleden in het hout zijn vereeuwigd. Laat je verrassen door de intieme ruimtes en ontdek het contrast tussen de voorname benedenverdieping en de fascinerende zolders.
Voorschoten, Kasteel Duivenvoorde, 26 t/m 29 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28441/zolderrondleidingen

Verenigd in muziek
Eureka! Vanuit militaire context ontstond in de 19e eeuw het fanfareorkest. Een fantastische uitvinding die vandaag de dag immaterieel erfgoed is. Deze tentoonstelling belicht de geschiedenis van het fanfareorkest en muziekverenigingen in combinatie met regionale objecten, foto’s en verhalen.
Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard, 1 t/m 31 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27381/verenigd-in-muziek

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Zuid-Holland voor het hele complete aanbod in deze provincie. 

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Uit de krant