Afbeelding

Waarom de VCA Basis behalen?

Algemeen 211 keer gelezen

Het VCA B certificaat is steeds gewilder. Wat houdt de VCA B of Basis echter in, wie moet het certificaat behalen en wat zijn de voordelen? Lees hier meer over het VCA diploma.

Wat houdt de VCA B in?

VCA is een afkorting voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het VCA is opgesteld om ervoor te zorgen dat bedrijven een veilige, gezonde en milieuvriendelijke werksituatie gecreëerd wordt op de werkvloer. Door de invoering van het VCA neemt het risico op het aantal bedrijfsongevallen af. Inmiddels is de VCA een algemene standaard binnen diverse sectoren, zoals de techniek, petrochemie en infra.

Het verschil tussen VCA B en VCA VOL

Binnen de VCA certificaten bestaat het VCA Basis en het VCA VOL. Beide cursussen gaan over kennis en vaardigheden op het terrein van veiligheid, milieu en gezondheid op de werkvloer. Een VCA B is bedoeld voor medewerkers die functioneren voor een leidinggevende, terwijl de VCA VOL is opgezet voor leidinggevenden die op locatie aan de slag gaan.

Wie moet het diploma behalen?

Het VCA is met name bedoeld voor aannemers die werkzaamheden uitvoeren die risicovol zijn. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het ontstaan van brand, ontploffingsgevaar of een aanzienlijke kans op persoonlijk letsel bij een van de medewerkers. De werkzaamheden waar het hier om draait, vinden met name plaats in een fabriek, op een bouwterrein of bij een installatie. Het VCA-certificaat maakt echter ook een opmars binnen de transport en logistiek. Zo hebben

vrachtwagenchauffeurs te maken met het laden en lossen van zowel zware verpakkingen als fragiele goederen. Het diploma wordt dan ook steeds meer aanbevolen.

De voordelen van een certificaat

Het behalen van een VCA-diploma brengt diverse pluspunten met zich mee. We zetten de voornaamste redenen op een rij:

· Door middel van het VCA-diploma ken je alle veiligheidsregels voor jouw werkplek. Hierdoor beperk je de kans op bedrijfsongevallen.

· Met een VCA B certificaat toon je aan dat je verantwoord kunt werken met het oog op veiligheid, gezondheid en milieu. De meeste opdrachtgevers stellen het VCA-diploma bovendien als voorwaarde als het gaat om de basisveiligheid.

· Met een VCA-diploma laat je zien dat je de veiligheid binnen de organisatie serieus neemt. Hierdoor onderscheid je je van de rest en verbeter je je concurrentiepositie binnen jouw branche.

Waar kan ik een VCA Basis certificaat behalen?

Bij VCA-opleider In1keerVCA behaal je het VCA B of Basis certificaat al in één dag! Thuis volg je door middel van e-learning de cursus, waarna je op de cursusdag van een ervaren instructeur alle informatie over de nodige basisveiligheid onder de knie krijgt. Je kunt dezelfde dag nog het examen afleggen, zodat je met gelijk met het VCA-diploma naar huis gaat! Het VCA Basis certificaat is bovendien tien jaar lang geldig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant