Houd je hond aan de lijn als je een rustende pup ziet!
Houd je hond aan de lijn als je een rustende pup ziet!

Zeehondenpup dood aangetroffen op strand met bijtwonden

Algemeen 1.149 keer gelezen

Rockanje - Afgelopen week vonden twee Zeehondenwachters een doodgebeten pup van de grijze zeehond op het strand bij de Groene punt in Rockanje. Het dier is waarschijnlijk door een vrij grote hond aangevallen. 

De Zeehondenwachters vonden de pup nadat ze de dag ervoor de borden hadden geplaatst, dood op het strand, met forse bijtwonden in de nek. Maar er was geen eigenaar of hond meer in de buurt te vinden.

Pups rusten uit op de stranden

Nu de meeste jongen van de grijze zeehond zijn geboren, breekt de tijd aan waarop de pups regelmatig te vinden zijn op het strand. De moederzeehond heeft de pup verlaten, de jongen zijn vaak niet meer wit, maar worden langzaamaan grijs. Dit verharen en zelf voor voedsel zorgen, kost de pups veel energie. Daarom liggen ze uitgebreid te slapen op het strand. Soms rusten ze wel twee dagen achter elkaar uit op dezelfde plek.

Dit betekent dat ook veel wandelaars de pups tegenkomen

De Zeehondenwachters in ons gebied rukken in deze periode regelmatig uit om te kijken of alles goed gaat met de pups. Ze krijgen veel meldingen van jonge zeehonden op het strand. Meestal is er niets aan de hand, en ligt de pup er prima en gezond bij. Maar soms zien ze dat er groepen mensen om de pup heen staan, of loslopende honden in de buurt zijn.

Waarschuwen 

Om bezoekers van de stranden te waarschuwen niet te dicht in de buurt van de zeehondenpup te komen en de honden aan de lijn te houden, zetten de wachters soms ook waarschuwingsborden neer. De pup wordt dan vanaf afstand in de gaten gehouden. Ondanks de borden, zijn er helaas toch bezoekers die hun honden los laten lopen in de buurt van de pup.

Ben je hondenbezitter en loop je regelmatig op het strand?

Pas dan vooral in deze periode waarin veel jonge pups op het strand te vinden zijn, goed op met je hond. Houd je hond aan de lijn en laat hem niet in de buurt van de zeehonden komen. Zo kunnen de jonge dieren lekker uitrusten. En kunnen de bezoekers van de stranden – op afstand – genieten van deze bijzondere dieren die bij onze kust horen.

Meer informatie? Kijk ook eens op www.voornemaasvlakte.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant