Afbeelding

Boekje over de Watersnoodramp in 1953 in Oostvoorne

Algemeen 539 keer gelezen

Oostvoorne - Ieder jaar wordt op 1 februari de ramp herdacht op verschillende plaatsen in ons land. Vooral Zeeland werd zwaar getroffen in de ijskoude, donkere februari -nacht. Dijken begaven het en uitgestrekte gebieden kwamen onder water te staan. Er waren veel dodelijke slachtoffers te betreuren.

Ook Oostvoorne moest alle zeilen bijzetten om een ramp te voorkomen. Het door een woeste storm opgezweepte water bedreigde de pas opgerichte Brielse Maasdam, die ons juist moest beschermen. Grote stukken waren al weggeslagen en de dam stond op doorbreken. Dat moest ten koste van alles voorkomen worden. Niet alleen het Kruininger Gors, maar ook Brielle zou dan blank komen te staan en in het ergste geval zou het water tot aan het Voorns Kanaal komen.

In dit boekje kunt u lezen hoe verschillende getuigen uit Oostvoorne hebben meegewerkt aan de dam en op die manier een grote ramp konden voorkomen. Niet alleen de Brielse Maasdam, maar ook bij de boulevard waren stukken weggeslagen en stond het zeewater zo hoog, dat het de Zeeweg instroomde. Lees ook het verslag van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Oostvoorne. En wat had s.s. “Themisto” een vrachtschip te maken met de ramp?

Het boekje is vanaf woensdag 7 februari in beperkte oplage te verkrijgen bij Bruna, Stationsweg, Oostvoorne. (€6,95)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant