Een nuttige avond die tegelijkertijd ook een reunie was
Een nuttige avond die tegelijkertijd ook een reunie was

Oud-leerlingen keren terug naar de schoolbanken van het Maerlant

Algemeen 963 keer gelezen

Brielle - Op donderdagavond 15 februari jl. heeft op het Maerlant voor de zesde keer een mbo-voorlichtingsavond plaatsgevonden voor de leerlingen uit de tweede klas van het vmbo (Support/bb/kb/gtl). Deze voorlichting werd gegeven door oud-Maerlant leerlingen.

De leerlingen uit de tweede klas staan op het punt om een profiel te kiezen voor de bovenbouw. Op het Maerlant kunnen bb/kb-leerlingen kiezen uit de profielen Horeca Bakkerij en Recreatie (HBR), Produceren, Installeren en Energie (PIE) en Dienstverlening en Producten (D&P). De gtl-leerlingen volgen het profiel Dienstverlening en Producten waarbij zij het vak Media en Product aanbieden. In deze profielen volgen leerlingen verplichte modules en een aantal keuzemodules. 

De school is voornemens om in de nabije toekomst alle leerlingen op het vmbo de mogelijkheid te bieden om hun keuzemodules te kiezen uit alle profielen die de school aanbiedt.

De meeste leerlingen weten nog niet precies wat zij willen worden, laat staan dat ze weten welk profiel het beste bij hen past. Door middel van deze voorlichtingsavond en de Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB)-lessen die deze leerlingen volgen, hopen ze dat ze een weloverwogen keuze kunnen gaan maken.

Het idee voor de vmbo-avond is ca. zes jaar geleden ontstaan. Uiteindelijk hebben een drietal collega’s het idee verder uitgewerkt en dit resulteerde vier jaar geleden in een eerste voorlichtingsmiddag voor vmbo Support/bb/kb. De afdeling gtl had ook een eigen invulling op het gebied van mbo-voorlichting met oud-leerlingen. Sinds twee jaar organiseren alle afdelingen van het vmbo de avond samen. Dat heeft geresulteerd in een grote opkomst met in totaal 25 verschillende mbo-opleidingen die vertegenwoordigd waren.

De oud-leerlingen volgen nu onder andere de mbo-opleidingen op het Zadkine, Albeda, STC Brielle, STC Rotterdam, Grafisch Lyceum Rotterdam, Techniek College, Lentiz e.a. Er waren veel verschillende studierichtingen, zoals opleidingen voor journalistiek, stewardess, sport en bewegen, VEVA, aankomend grondmedewerker, onderwijsassistent, maatschappelijke zorg en pedagogisch medewerker. Ook werd er voorlichting gegeven over de doorstroom van gtl naar havo. 

De oud-leerlingen ontvingen in maximaal drie ronden een groep leerlingen met hun ouders. Door middel van een digitale presentatie en/of filmpjes vertelden zij wat hun opleiding inhield en welke vaardigheden de leerlingen nodig hebben om te kunnen slagen in het mbo.

Naast de voorlichting was er dit jaar voor het eerst ook een stagemarkt. Een aantal bedrijven hebben zij bereid gevonden om informatie te komen geven. In klas 3 (bb/kb/gtl) en 4 (bb/kb) moeten de leerlingen stagelopen, dus konden zij gelijk contact leggen en een indruk krijgen van een aantal bedrijven. In de toekomst hopen zij de stagemarkt nog meer te kunnen uitbreiden.
Ze hopen dat de leerlingen een productieve avond hebben gehad en dat zij met de juiste informatie een goede keuze kunnen maken voor de komende jaren op de school. Voor hen en de oud-leerlingen was het daarnaast een zeer geslaagde reünie!

Trucks op de parkeerplaats
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant