Afbeelding

Reuring in de Brielse Geuzenhof

Actueel 153 keer gelezen

Brielle - In Brielle zijn gisteren circa 50 bewoners van het nieuwbouwcomplex Geuzenhof uitgedaagd om te gaan skypen. Woningcorporatie SOR organiseerde een voorlichtingsbijeenkomst om de resultaten van het geslaagde proefproject toe te lichten. De pioniers van het proefproject gedroegen zich als ware ambassadeurs en hielpen medebewoners te leren skypen.

De nieuwe SOR woningen zijn uitgerust met slimme woontechnologie die het langer zelfstandig wonen van senioren ondersteunt. Woongebouw Geuzenhof aan de Plantageweg in Brielle is het eerste pand van de SOR waar alle woningen ook toegang tot Skype krijgen via deze technologie.

Skypen dankzij domotica
Domotica is slimme woontechnologie. De functies van deze technologie worden stap voor stap uitgebreid. Naast de basis van video-intercom voor het openen van de voordeur konden bewoners al een abonnement nemen op zorgalarmering met een beeldverbinding naar de alarmcentrale. Als aanvullende dienst biedt SOR nu alle bewoners ook de mogelijkheid om te Skypen. Hiermee kunnen bewoners onderling in het gebouw, maar ook met familie en vrienden in Brielle, de rest van Nederland of aan de andere kant van de wereld beeldcontact leggen.

“Wij zijn ervan overtuigd dat alle vormen van communicatie het sociale netwerk van ouderen kunnen ondersteunen. Sterke sociale netwerken zijn essentieel voor een goed en gezond ouder worden”, licht Josephine Dries toe, verantwoordelijk bij de corporatie voor wonen, zorg en technologie. “Een van de proefpersonen had nog nooit een computer aangeraakt, maar ze ‘beeldbelt’ nu wekelijks met haar kleinzoon in Thailand’’.

Vervolg op geslaagd proefproject
In de Geuzenhof is eind vorig jaar een proefproject gehouden met 16 bewoners. De resultaten hiervan waren zo goed dat nu is besloten om ook alle andere woningen met deze technologie te voorzien van Skype. Na de Geuzenhof wordt het Skypeproject uitgerold over de circa 1.000 nieuwbouwwoningen van SOR. Voor bewoners zijn hier geen kosten aan verbonden. Het domoticasysteem heeft immers al een open internetverbinding, meer heb je niet nodig om te skypen. Daarnaast onderzoekt SOR de mogelijkheden om het dienstenpakket via domotica uit te breiden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant