Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Jodiumpillen

Actueel 150 keer gelezen

COLUMN - We gaan allemaal een keer dood, daar hoor je mij niet over zeuren. En je moet érgens dood aan gaan, dat is nou eenmaal zo. Ben je een roker dan heb je flinke kans op longkanker, drink je dagelijks meer dan twee borrels dan neem je risico's met je slokdarm, maag, darmen en lever en als je teveel kilo's met je meezeult omdat je houdt van vette en zoete happen, dan begeven op een slechte dag je knieën het óf je hart. Allebei kan ook, zelfs dan moet je niet zeuren, je nam bewust de gok.

Maar wat mij nou zo erg lijkt is dat je overlijdt door stomme pech. Dat er een bus over je heen rijdt, domweg omdat je die niet zag bij het oversteken. Of precies het vliegtuig dat jíj geboekt hebt stort neer omdat er een schroefje los zat in de motor of in het hoofd van de piloot. Of je komt op straat een onguur individu tegen die zijn mes tussen jouw ribben prikt. Akelige doodsoorzaken, ik droom er wel eens van als ik slecht getafeld heb. Maar nu las ik pas over domme pech waar je niet zo snel aan denkt. Het ging over het gevaar dat mensen lopen die binnen een afstand van honderd kilometer van een kerncentrale wonen. Ook wij dus, bewoners van Voorne. Want Borssele lijkt ver van je bed, maar het ligt slechts 81,7 kilometer van Westvoorne en dan bedoel ik niet eens hemelsbreed, maar netjes via de N57. Voor Brielle is die afstand 85,6 kilometer. Bij het bericht was een kaartje afgedrukt met een angstaanjagend rode cirkel om Borssele.

Wat is daar aan de hand? Alle jongeren onder de achttien jaar en zwangeren die binnen de cirkel wonen krijgen jodiumtabletten. Die moeten ze van minister Schippers innemen bij een kernramp. De pillen beschermen je tegen de opname van radioactief jodium in de schildklier. Het is natuurlijk fantastisch dat er zo over onze veiligheid wordt nagedacht en dat er maatregelen worden genomen. Het leven wordt er toch maar mooi weer wat veiliger van. Dat probeerde ik me met alle kracht te realiseren terwijl ik naar het kaartje staarde. Maar het voélde niet zo. Het idee dat er zo serieus met een kernongeval rekening gehouden wordt dat er vast pillen uitgedeeld worden. Griezelig. Het bleek zelfs dat mensen die binnen een straal van tien kilometer wonen – héél wat Zeeuwen en Brabanders – al lang met die pillen in huis zitten. Vooropgesteld dat ze jonger zijn dan veertig. Niet dat ouderen afgeschreven worden, maar hun schildklier is niet meer zo gevoelig voor het radioactieve spul. Het zou me als veertigplusser gerust moeten stellen, maar dat deed het ook al niet. Weten ze het wel zeker? En hoe worden onze kinderen gewaarschuwd als het moment aangebroken is hun pil te slikken? Mijn gedachten gingen terug naar Tsjernobyl. Onze ouders hadden het indertijd maar makkelijk. Het duurde een week voor de radioactieve wolk Nederland bereikte. Tijd zat om de koeien uit de wei te halen. Pillen slikken, daar deden we niet aan. Geen virus gevonden in dit bericht.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant