Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Vergrijzing

Actueel 126 keer gelezen

COLUMN - Nederland vergrijst en sommige gemeenten vergrijzen meer dan andere. Zoals Westvoorne. Dat zou niet erg zijn als de voorzieningen de vergrijzing zouden bijbenen. Helaas, dat is niet het geval. Er zijn te weinig geschikte woningen om ouderen zelfstandig te laten wonen. Weliswaar worden er de laatste jaren verschillende gezondheidscentra uit de grond gestampt (zou één centrale post niet economischer geweest zijn?) maar verder wordt het wel tobben voor oudere bewoners.

Het nieuwe ziekenhuis in Spijkenisse is nog maar een afgeslankte versie van wat het vroeger was (en dat bleek uiteindelijk ook al niet veel soeps) en de Huisartensenpost verdween uit Hellevoetsluis, zodat patiënten nu buiten kantooruren de reis naar Spijkenisse moeten ondernemen. Best een stukje rijden als je je gammel voelt. Na de heenweg volgt onherroepelijk de terugweg. En dan mag je nog blij zijn dat je over vervoer beschikt. Over vervoer gesproken. Iemand rekende me onlangs voor dat hij voor een bezoekje aan het ziekenhuis in Dirksland met de regiotaxi samen met partner meer dan honderd euro kwijt is. De regiotaxi was vroeger heel wat goedkoper, maar als je niet in een WMO-regeling valt, betaal je nu de volle mep. En zoals dat gaat met kwakkelende lijven, het blijft meestal niet bij één mep. Je bent als vijfenzestigplusser al gauw een poosje aan het dokteren en dan kan bruin de taxikosten niet meer trekken.

Blijft over het openbaar vervoer. Voor iedereen in het bezit van een auto volgt nu een kleine opdracht. Probeer u voor te stellen. U woont bijvoorbeeld in Rockanje en moet naar het ziekenhuis in Dirksland per OV. De kosten zijn te overzien. Maar hoe ziet die reis eruit? En hoe lang gaat dat duren? Maak u er een voorstelling van en schat de reistijd. Dan kunt u nu checken of uw voorstellingsvermogen klopt met de werkelijkheid. U stapt in Rockanje in de bus. Die brengt u naar Brielle. Naar Brielle? Ja, naar Brielle! Daar stapt u over op de bus naar Hellevoetsluis, waar u overstapt op de bus naar Stellendam. Daar aangekomen pakt u de bus naar Dirksland. Het voordeel: zo komt u nog eens ergens. Nadeel: het duurt even, namelijk anderhalf uur. En wederom: er volgt nog een terugweg. Hartstikke leuk voor jonge backpackers. Maar vermoeiend en pijnlijk voor het oudere en/of zieke lichaam. Mijn conclusie: niet alleen de bereikbaarheid van ons eiland is slecht, maar het OV binnen de regio is ook bagger. Wat te doen, als je zelf niet over een auto beschikt? Tip 1: zorg voor een netwerk. Klop bij familie, buren, kennissen aan die jouw taxichauffeur willen zijn. Betaal de benzinekosten en lever zo mogelijk een wederdienst. Tip 2: richt een taxidienst op van vrijwilligers. Tip 3: probeer de gemeente zover te krijgen dat voor ziekenhuisbezoek de regiotaxi weer betaalbaar wordt. Tip 4: verlaat dit eiland als uw oude dag aanbreekt. In mijn omgeving zie ik de eerste voorbeelden van mensen die hier decennia gewoond hebben en nu hun heil elders zoeken: in de bewoonde wereld, in de buurt van hun kinderen. Bijkomend voordeel: zo vermindert de vergrijzing.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant